27 Април 2024 г. Събота

Младич: Защитавах своята страна и своя народ

2011-06-03 14:47:21

При първото си явяване пред Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич заяви, че е защитавал своята страна и своя народ, не е защитавал Ратко Младич. Но сега защитава Ратко Младич пред съда.

Аз не убивам нито мюсюлмани като мюсюлмани, нито хървати като хървати, не убивам и сега в Либия, аз защитавах своята страна, каза Младич.

„Искам да живея и да доживея свободата си, защото и такъв защитавам страната и народа си. Аз съм генерал Ратко Младич и цял свят знае това“, каза Младич.

Той нарече обвиненията в геноцид чудовищна лъжа. 

Младич изтъкна, че отношението към него е било хуманно, но го нервира цялата съдебна процедура. 

„За процедурата, ако искате да ви кажа какво ме нервира, не искам да ме водят под ръка като слепец. Аз съм генерал Ратко Младич, в цял свят знаят кой съм аз. Не искам да ме водят под ръка“, обърна се Мадич към съдия Алфонс Орие.

Младич изглеждаше по-стар от своите 69 години. Не произнасяше ясно думите, вероятно в резултат на инсулт. 

В началото на днешното съдебно заседание холандският съдия Алфонс Орие призова обвиняемия да потвърди самоличността си.

Младич поиска да бъде поправена датата му на раждане, вписана в документите на Трибунала, като каза, че е роден през 1943 г., а не през 1942 г., както е посочено в обвинителния акт.

Интересно е, че съдът не поиска Младич да съобщи последния си адрес и гражданството си, каквато е стандартната процедура при снемане на данните за самоличността.

Съдията след това се разпореди да бъде прочетено резюме на обвинителния акт и попита обвиняемия желае ли да заяви дали се признава за виновен или се обявява за невинен. Младич поиска да се консултира със защитника си, като каза, че му трябва повече време, за да разбере това, което му е прочетено. 

Младич реши при първото си явяване пред съда да не заявява дали се признава за виновен или не и съдията Орие насрочи следващото заседание за 4 юли. 

Ратко Младич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване законите и обичаите на войната (1992–1995 г.) Обвиненията се отнасят за убийството на 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница и 43-месечната обсада на Сараево.

Ратко Младич беше арестуван на 26 май в село Лазарево край сръбския град Зренянин и беше екстрадиран в Хага на 31 май.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати