20 Април 2024 г. Събота

Депутати от "Атака" – гаранти на заеми на Сидеров

2011-06-03 14:38:17

Почти всички депутати от „Атака“ са станали гаранти по заеми на офшорни фирми, представлявани от пълномощник на лидера на партията Волен Сидеров.

Компаниите, регистрирани на Сейшелските острови, са теглили банкови кредити на 27 май 2009 г. Сега се оказва, че гарант по плащанията са народните представители от „Атака“.

Това обяви пред Dnes.bg Валентин Николов, който заедно с колегите си Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев напусна парламентарната група на Волен Сидеров.

Ден преди регистрацията на партията в ЦИК за парламентарните избори през 2009 г. лидерът на партията извикал кандидат-депутатите в кабинета си. Там той Ами тука има едни декларации за лоялност, които трябва да подпишете. Знаете какво се случи в предишния парламент и затова трябва да ги подпишете. Те нямат никаква правна стойност. Това са проформа документи, но трябва да ги има като гаранция, че няма да напуснете“, каза Николов пред Dnes.bg.

Валентин Николов обясни, че на никого не е дадена възможността да прочете предварително документите, които подписва.

След като са избрани за народни представители, те изискват нотариално заверени удостоверения.

"Тогава разбрахме, че има теглен кредит, имало е банкови транзакции. Това се е случило на 27 май 2009 г.", каза още Валентин Николов.

 

Изтеглената сума не е записана в документа. Споменато е само, че са гаранти по кредит на офшорки, а те са 5.

"Схемата е малко сложна, но адвокати ни потвърдиха, че сме вързани с тях", обясни ексдепутатът от „Атака“.

Николов допълни, че той и колегите му имат актуалното състояние на фирмите от Сейшелите, които са с нотариално заверен пълномощник от Министерството на външните работи.

"Имаме набор от документи, плод на нашето 2-годишно разследване. Знаем и името на пълномощника на фирмите. Той е силно приближен до лидера на „Атака“ Волен Сидеров, каза още депутатът.

Тримата днес обявиха, че ще сезират прокуратурата следващата седмица.

Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Валентин са изпратили и писмо до децата и обществеността на Батак, в което се извиняват за поведението на Волен Сидеров и съпартийците му на 17 май, когато градът почиташе баташките новомъченици.

Тъй като "Атака", размахвайки знамето на патриотизма, все по-често започна да се замесва в срамни инциденти, ние ви уверяваме, че нито Волен Сидеров, нито неговата партия са лицата на национализма в България, пишат тримата, като уточняват, че те самите не са участвали в случая. Срамно е в такъв ден да се гонят политически рейтинг и дивиденти, завършва писмото им.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати