29 Март 2024 г. Петък

Мийте зеленчуците и ги белете, съветва епидемиолог

2011-06-03 07:03:04

Да се мият добре и да се белят зеленчуците преди консумация, посъветваепидемиологът д-р Ангел Кунчев поБНТ.

Според него засега шансът бактериятаешерихия коли да стигне до България е минимален. „Все пак идва туристически сезон и не е изключено човек в инкубационен период да дойде в нашата страна", уточни д-р Кунчев.

По думите му заразата не може да бъде предавана чрез кихане и кашляне, а с поглъщане и по-близък контакт.

Д-р Ангел Кунчев добави, че според него бактерията се намира в повърхностния слой на зеленчуците и затова препоръча те да се белят, което пък отстранява пестицидите, които се натрупват в кората. Той уточни, че все още не е известно дали бактерията се намира в зеленчуци или може да е във всичко, което се поглъща.

„По естествен път бактериите си обменят гени. Получила се е комбинация опасна за здравето на човека. Иначе ешерихия коли е една от най-разпространените бактерии. Срещаме ги като ентерколити", каза епидемиологът.

70% от поразените от опасната бактерия са жени, което значи, че или женският организъм е по-податлив или те боравят по-близо с източника, каза д-р Кунчев. Заразяването е типично като за всички чревни инфекции.

Между 3 и 10 дни е инкубационният период, но за 3-4 дни се проявяват симптомите. Важното е да се възстанови електролитният баланс, да се приемат течности при заболяване.

„Това е тежка епидемия за Европа, но плашенето на хората не помага", каза д-р Кунчев, който потвърди, че се вземат всички необходими мерки у нас срещу такива инфекции.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че щамът на бактерията ешерихия коли е нов и непознат досега. Според СЗО предварителните изследвания предполагат, че този щам е мутирала форма на два други щама на бактерията ешерихия коли със смъртоносни гени, което може да обясни защо разпространението на заразата в Европа изглежда толкова масово и опасно.

Европейската комисия „оневини" испанските краставици, смятани досега за виновник за заразата. Източникът на опасната бактерия засега не е установен, но почти всички случаи на зараза са свързани със Северна Германия, така че вероятно има „общ източник там", казва доктор Хилде Круз, ръководеща програмата за безопасност на храните в Европа към Световната здравна организация.

От опасната бактерия до този момент са починали 18 души в Европа.

източник: dariknews.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати