28 Март 2024 г. Четвъртък

Печата днес

2011-06-03 07:00:13

 

„24 часа"

 

До живот без замяна за убиеца на Белнейски?

 

Доживотен затвор без замяна очаква Лазар Колев, ако съдът приеме, че вината му за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски е безспорно доказана, твърдят юристи.

Те мотивират мнението си с факта, че в полза на подсъдимия няма нито едно смекчаващо вината обстоятелство, което да даде основание на съда да определи по-леко наказание.

Престъплението е извършено с особена жестокост, направено е всичко възможно за прикриване на следите, изградено е фалшиво алиби за нощта на убийството, няма и самопризнания.

До края на идната седмица процесът, който започна на 7 февруари в окръжния съд в Пазарджик, ще приключи.

Във вторник Колев ще се изправи пред 5-членния съдебен състав, за да направи изявление. Той отказа да стори това преди седмица с мотив, че му трябва време да се подготви.

Веднага след обясненията му започват пледоариите на окръжния прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, на адвоката Иво Найденов, който представлява семейство Белнейски, и на Марин и Димитър Марковски, които защитават Лазар.

 

„24 часа"

 

Министерства търсят 1000 висшисти

 

Снимка: Архив "24 часа"

 

1303 работни места отварят централната и местната администрация за млади висшисти по програма "Старт на кариерата", съобщиха от Агенцията по заетостта.

1003 от тях - за министерствата и агенциите, останалите са за общинските и областните администрации.

Изискването към кандидатите е да не са навършили 29 г. към 28 юни, когато е крайният срок за подаване на документите. Задължително е да имат образование, адекватно на обявената позиция. Желаещите трябва да са регистрирани като заети или безработни в бюрото по труда. Дори да са имали някакъв трудов стаж, той обаче не трябва да е по специалността, по която сега ще работят.

Няма специални изисквания за успех, но при повече желаещи за едно работно място той става фактор за избора, обясняват от агенцията. Например ако младежът има успех 6 от дипломата, това му носи 9 точки в комплексната оценка, а ако има до 4 - 1. Бонус за кандидатите е владеенето на чужд език, както и компютърната грамотност.

Завършилите в чужбина трябва да представят удостоверение от просветното министерство за признаване на образованието.

Най-търсени са младите юристи, икономисти, компютърни специалисти, филолози, инженери, психолози, историци, специалисти в сферата на социалните дейности, връзките с обществеността и строителството.

 

Най-много места в парламента има за юристи и филолози, в Министерския съвет - за икономисти, финансисти, инженери, политолози, филолози.

 

„Труд"

 

Бацил убиец в Европа поразява жените

 

Смъртоносната бактерия ешерихия коли, която отне живота на 17 души в Европа, е от невиждан досега щам, който поразява предимно жените.

Това твърди Световната здравна организация, цитирана от Би Би Си. Бацилът е уникален, тъй като съдържа гени от две различни групи ешерихия коли, доказаха учените. Той е силно заразен и токсичен.

Пълна мистерия засега остава откритието, че напада предимно жени. Предполага се, че в женския организъм има нещо, което го прави по-привлекателен за бацила убиец от този на мъжа.

Минимален е шансът бактерията убиец ешерихия коли, която според СЗО поваля предимно жени, да дойде в България. Вероятността е колкото у нас да плъзне малария, обясни пред "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Според него даже и да се стигне до "внасяне на заразата от чужбина", то случаите ще са малко. Нямало да има масово разпространение.

 

„Труд"

 

Бацил убиец в Европа поразява жените

Голяма част от работещите в центровете за спешна медицинска помощ във Варненска област ще напуснат звената до няколко месеца.

Това предупредиха в подписка до здравното министерство и парламентарната Комисия по здравеопазване над 200 лекари, сестри и шофьори от филиалите на "Спешна помощ" в областта.

"Обръщаме се към вас, за да дадете гласност на истинските проблеми в центровете, чието решение не търпи отлагане", пишат в отвореното писмо, с което "Труд" разполага, 200-те служители.

За пореден път те съобщават, че бюджетите на спешните центрове за тази година са силно редуцирани. "Не са изплащани полагащите ни се купони за храна, няма средства за работно облекло. Автомобилният парк се износва бързо заради денонощната му експлоатация, лошата инфраструктура и нарастват разходите за поддръжката му", четем в писмото до първите здравни управници в държавата.

В сряда "Труд" съобщи, че средствата за издръжката на филиалите на "Спешна помощ" в страната са орязани. Например в София гарантираните месечни средства са намалени от 700 000 лв., както бе през миналата година, на 560 000 лв. за настоящата. Много структури в страната върху старите дългове трупат нови задължения.

 

„Стандарт"

 

Нов изпит за шофьор

 

Нови, по-трудни листовки ще мъчат кандидат-шофьорите наесен. Всеки тест ще има 45 въпроса, а не 30 както досега. Възможните отговори пък вече ще са не три, а 4. Верни ще могат да бъдат два или повече от тях. Това стана ясно вчера след среща на транспортния министър Ивайло Московски с 5 браншови организации на преподавателите по авто-мото.

Новите листовки ще са с индивидуален баркод, съобщи Йонко Иванов, председател на Българския съюз на авто-мото преподавателите.

Целта е да се спрат измамите при решаването на теста и купуването на изпита.

Наесен тръгва и провеждането на вътрешния изпит по теория на компютър, което е първа крачка към преминаване към електронните листовки.

 

„Стандарт"

 

Кунева тръгва с шоу за президент

 

Бившият еврокомисар Меглена Кунева се хвърля в битката за президент. "Приятели, времето дойде. На 6 юни инициативен комитет ще обяви моята кандидатура за държавен глава. През изминалите месеци обиколих България, говорих с много хора. Срещите с вас бяха вдъхновяващи. Благодаря ви! Аз вярвам в хората на България", написа вчера дамата във Фейсбук. Кандидатурата й ще бъде официално издигната в понеделник от инициативен комитет от 21 интелектуалци, сред които певицата Белослава, композиторът Дони, режисьорът Александър Морфов, скулпторът Георги Чапкънов - Чапа. На представянето ще бъде и Симеон Сакскобургготски. Снощи обаче се очакваше предпремиерата на номинацията й. Първият български еврокомисар трябваше да гостува в "Шоуто на Слави", в което от седмица върви реклама "Минутата мълчание свърши" и не се посочват гости. Дългия обяви преди време, че би подкрепил дамата в битката й за държавен глава.

 

„Монитор"

 

2/3 от манджите на българската трапеза от внос

 

Две трети от храните, които българите слагат на трапезата си, са вносни или са произведени със суровини от чужбина. Това става ясно от анализ на Българската стопанска камара. За продоволствия, дошли от странство, през 2009 г. са заплатени близо 4.7 млрд. лв., са изчислили експертите, базирайки се на данни от националната статистика. В страната ни през последните години има трайна тенденция на нарастване в потреблението на стоки от внос, сочи още анализът. Захарта и захарните изделия са изцяло произведени със суровини от внос.

 

„Монитор"

 

Матура 2011 роди дяволист, ерузист и вещник

 

Зрелостниците започнаха да си измислят нови думи, за да се покажат по-знаещи на матурата. Сред умотворенията са „мозъкоразвиващ", „дяволист", „ерузист" и др. Тенденцията отбелязаха пред „Монитор" проверяващи преподаватели ден преди официалното представяне на резултатите днес. В стремежа си да се сетят за зазубрените термини от частните уроци зрелостниците сами си съставяли сложни, но безсмислени словесни конструкции. Думата „мозъкоразвиващи" бие рекордите по популярност в учителските среди. „Книгите са мозъкоразвиващи!".

 

 

„Монитор"

 

Младенов обсъжда визита на Борисов в Москва

 

„Обсъдихме всички възможности за визити и срещи на държавните ръководители на България и Русия, включително и потенциално посещение на премиера Бойко Борисов в Москва. Аз съм убеден, че това ще се случи в момента, в който постигнем с руската страна съгласие по много от въпросите, върху които работим." Това отговори министърът на външните работи Николай Младенов на въпрос на „Монитор" обсъждана ли е визита на министър-председателя ни в Москва.

 

„Дневник"

 

Цял ден без търговски регистър

Онлайн търговският регистър до късно днес вечерта беше офлайн. Гражданите и бизнесът нито имаха достъп до данните за фирмите, нито можеха да подават по интернет заявления за вписване и финансови отчети.

След месеци на силно затруднен, но все пак възможен достъп до регистъра днес стопанисващата го Агенция по вписванията призна, че хората няма смисъл да опитват да влизат в една от най-важните бази данни в държавата.

В 19 ч. обаче системата беше отворена. Според ИТ специалисти това стана възможно само защото е свършило работното време на агенцията и единственият действащ сървър на регистъра е бил отворен за потребителите. Източници на "Дневник" съобщиха, че съществена роля е изиграло и посещение на хора от ДАНС в агенцията, които "проверили ситуацията". Утре отново ще има проблеми, твърдят специалистите.

Преди това сайтът на регистъра посрещаше със съобщението: "Уважаеми клиенти, поради обновяване на системите временно няма да има достъп до портала на търговския регистър. Услугите, свързани с регистъра, ще бъдат достъпни в службите по регистрация към Агенцията по вписванията. Извиняваме се за причиненото неудобство!"

 

„Сега"

 

Срив в Търговския регистър отново пощури фирмите

 

Поредният голям срив на Търговския регистър изправи много фирми пред колосални проблеми. От няколко дни електронната версия не работи, в офисите на регистъра също цари пълен хаос. Стотици еднолични търговци са заплашени от глоба, защото не можаха да подадат до 31 май финансовите си отчети. Много сделки са замразени, тъй като мениджъри и адвокати на фирми напразно се опитваха да се сдобият с удостоверения за актуално състояние или просто да направят обикновена справка.

На сайта на регистъра вчера седеше нагло съобщение: "Поради обновяване на системите временно няма да има достъп до портала на Търговския регистър. Услугите, свързани с регистъра, ще бъдат достъпни в службите по регистрация към Агенцията по вписванията. Извиняваме се за причиненото неудобство."

Срок за прекратяване на "неудобството" няма, а в. "Сега" установи, че и в самите служби по вписвания имат проблем с достъпа до данните. Призивът да се ходи по места доведе до образуването на гигантски опашки, познати от старта на регистъра преди близо 4 години.

 

„Дума"

 

Eвродепутат натиска за промени в учебниците

 

Има необходимост от пренаписване на учебниците по история, за да намери достойно място въоръжената борба срещу комунистическия режим в България - нещо, което е неглижирано и съзнателно премълчавано десетилетия наред. Това заяви в Стара Загора вчера евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Като член на работна група за европейско помирение и издигане Къща на европейската история в Брюксел Ковачев предлага там да бъде записано името на Георги Димитров редом с това на Адолф Хитлер. Инициативата си гербаджията аргументира с това, че Димитров бил "верен слуга" на Сталин. Ковачев участва в конференция, посветена на горянското движение през 1944-1954 г. у нас, организирана от Съюза на репресираните и съюз "Горяни".

"Приветствам идеята да бъде издигнат монумент на горянското движение, за съжаление не бих могъл да подпомогна финансово реализацията й. За сметка на това правя всичко възможно в Брюксел да разберат, че в страната ни е имало дългогодишна съпротива срещу диктаторския режим. Крайно време е да се напише нова, обективна история на близкото ни минало", настоя евродепутатът.

 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати