17 Април 2024 г. Сряда

Напрежение в Судан! Близо 100 души бяха убити

2011-06-03 06:58:17

Близо 100 цивилни са били убити в Абией, откакто армията на Северен Судан завзе спорния район на 21 май, заяви служител, цитиран от Ройтерс.

Очакваме окончателно потвърждение с имена, но броят на жертвите е почти 100, каза главният администратор на Абией Денг Ароп Куол. Загиналите са мирни граждани.

Не е възможно данните да бъдат потвърдени от независим източник. Цивилните жертви често са деликатен политически въпрос в Судан, където десетилетия наред бушуваше гражданска война.

ООН вече предложи в Южен Судан да бъдат изпратени нови мироопазващи сили, когато той се отцепи от Севера през юли, съобщи Ройтерс.

Предложението за нови 7000 сини каски се съдържа в доклад на генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун и съвпада с нарастването на напрежението в богатия на петрол граничен район, където и Северът, и Югът имат войски.

В момента в Судан са разположени 10 000 миротворцина ООН. Очаква се те да запазят присъствието си в Севера, но постепенно ще намалят числеността си в Хартум.

Бан Ки-мун настоява мисията да бъде запазена в продължение на три месеца след 9 юли, когато се предвижда Югът официално да се отдели от Севера, така че да има време за реорганизация. Според него това би позволило на двете страни да уредят нерешените въпроси, включително за контрола по границата.

Дипломати и служители на ООН казват, че Хартум не иска миротворците да напускат напълно Судан, макар че суданското правителство би предпочело те да са по-незабележими.

Според Бан Ки-мун новите мироопазващи сили би трябвало да се наричат Мисия на ООН в Южен Судан.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати