25 Април 2024 г. Четвъртък

Няма да видим Шенген, предрича Румен Петков

2011-06-03 06:53:27

България няма да види Шенген. Това е категоричната позиция на бившия вътрешен министър Румен Петков. А причините за това, по думите му, са много груби нарушения в МВР и митниците.

Ексминистърът е категоричен, че става дума за некадърие и корумпираност в двете институции, визирайки нашумелите в последно време в публичното пространство фрапиращи случаи - първият е с турския кораб, който успял да напусне български териториални води, без граничните полицаи да успеят да го спрат.

Случаят с избягалия от самолета арестант е вторият инцидент. По думите на Петков става дума за двама наши сънародници, задържани с европейска заповед в Кипър. Той недоумява кой и защо е отказал да бъде изпратен конвой, който да поеме арестантите. „А какви са били мотивите? Няма пари не е мотив", допълни Петков.

Той отказа да съобщи кои са задържаните, „разяснявайки", че става дума за един човек от Северна България и един от Южна България.

Момчета, като не знаете какво да правите, дръжте се принципно, призова отговорните органи Петков и допълни, че този, който не е изпратил конвой, трябва незабавно да бъде уволнен, тъй като до този момент няма никакви последствия, въпреки че е възложена проверка по случаите.

„Ако моите източници са се объркали, аз съмготов да подам оставката си като народен представител, но ако не са - тогава Цветанов и компания трябва да освободят държавата от присъствието си."

Третият случай е свързан с починалия по време на смяна граничен полицай, за който по-късно се оказа, че е бил пиян. „Пияни са били и останалите негови колеги от смяната, а границата ни е останала без наблюдение за повече от 6 часа", подчерта червеният депутат.

Всички тези сигнали правят невъзможно членството ни в Шенген, продължи той и допълни, че ние се отдалечаваме от Шенген, защото се превръщаме в икономическа заплаха.

Те не са насилници. Това им се задава, ако ти искаш да растеш, трябва да блъскаш, да ходиш с автомата в болницата и други подобни."

В студиото на Нова Телевизия Петков коментира и публикациите в скандалния сайт Уикилийкс. Той за пореден път отрече да е уринирал във фонтаните в Плевен. По думите му зад тези твърдения стои Атанас Атанасов и са във връзка с кметската кампания през 1999 година.

Относно написано, че е „здраво работещ, здраво пиещ"Аз винаги съм работил здраво, независимо на какъв пост. Г-н Байърли не е имал честта и удоволствието да пие с мен нещо друго освен чай."

За него в този сайт се пишат абсолютни клюки и лъжи. „Може ли да се пишат такива нелепости и кой днес ще гледа сериозно на американското посолство?," запита той.

В края на разговора Петков коментира кандидатура на Меглена Кунева за кандидат-президент.

„Не съм участвал в дебати на БСП по повод Меглена Кунева и смята, че една сериозна партия с традиции, каквато е БСП, не може да участва в президентските избори като примъкнали се в последния момент"НДСВ заявиха ясна позиция за нейната поддръжка, има и инициативен комитет, има други страни. БСП не може да е 23-тата структура, която да подкрепи, която и да е кандидатура."

източник: news.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати