27 Април 2024 г. Събота

Нов разнобой в парламента заради Изборния кодекс

2011-06-02 14:53:48

Районните кметове няма да бъдат избирани пряко, реши окончателно парламентът с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс. 

Пряката изборност на районните кметове подкрепиха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция, но от ГЕРБ и "Атака" се обявиха против предложението.

Мая Манолова от левицата отбеляза, че прекият избор на районни кметове засяга над 2 млн. български граждани. По думите й с премахването му районните кметове ще се избират от една партийна централа. 

Опозицията обвини управляващите в политически пазарлък. 

„Ето простата сметка, която вие си правите – защо да не им дадем възможност да избират. Какво по-хубаво от това да бъдат избирани и по-лошо да бъдат назначавани, спускани с парашут”, обърна се Любен Корнезов от БСП. 

Павел Шопов от „Атака”Задавате въпроса кое е по-добре, за кой – за БКП и БСП, г-н Корнезов. Това е целият зор”.

„Защо „Атака” подкрепя в тази насока ГЕРБ. Защото ако пряко се избират районните кметове, „Атака” няма да има нито един. А сега, подмазвайки се на ГЕРБ, те смятат, че ще се договорят да им назначат някои и друг районен кмет”, заяви още Корнезов по време на дискусията. 

Красимир Ципов от ГЕРБ отхвърли като неоснователни внушенията, че ГЕРБ ще избира районните кметове в София, Пловдив и Варна. Той посочи, че предстоят избори и не може да се каже кой ще има мнозинство в общинските съвети, които избират районните кметове.

„Това, което приемат управляващите, издава страх за това, което ще се случи на ГЕРБ на изборите. Виждали сме и пряк избор на кметове и пазарлъци, коментира Екатерина Михайлова от Синята коалиция.


Според нея с тази промяна се отнема демократично право на гражданите. Тя отбеляза, че такава грешка е правена и от предишните законодатели, но са се поправили.

Изискването за уседналост на местните избори след 2011 г. беше намалено от 12 на 6 месеца. Измененията са вследствие на решението на Конституционния съд, с което някои от разпоредбите на кодекса бяха обявени за противоконституционни. 

Предлага се обаче на вота наесен уседналостта да остане 10 месеца. Този текст предстои да бъде гласуван от народните представители. 

Депутатите удължиха работното си време до приемането на окончателните текстове на Изборния кодекс, което пък отново предизвика гнева на левицата, която напомни среднощните заседания на НС по Коледа. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати