25 Април 2024 г. Четвъртък

Moody's свали рейтинга на Гърция с цели 3 степени

2011-06-02 06:38:42
Международната рейтингова агенция "Муудис" (Moody's Investors Service) понижи рейтинга на правителствените дългови книжа на Гърция в местна и чуждестранни валути с цели 3 стъпки - от B1 на Caa1. Освен това агенцията дава негативна перспектива на облигациите.

Причината да потопи рейтинга още по-дълбоко (7 степени) в сектора на оценките като т.нар. "боклук" (junk) е, че според "Муудис" вероятността Атина да спре да погасява задълженията си навреме е вече около 50%. 

В официалното съобщение се казва още, че са се увеличили рисковете Гърция да не се справи със стабилизирането на дълговите си плащания без преструктурирането им. Расте и вероятността тройката кредитори (МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия) да поискат в бъдеще частните кредитори на гърците да се откажат от част от взиманията си или да приемат отлагането им като предварително условие за оказване на нова финансова подкрепа.

Прогнозите на агенцията са, че преговорите между представители на тройката и гръцкото правителство все пак ще завършат с подкрепа за Атина и обещания за намаляване на държавните разходи и въвеждане на нови структурни реформи.

Според "Муудис" Гърция няма да бъде оставена да фалира в непосредствено бъдеще, понеже това ще дестабилизира цялата еврозона.

Растящите политически предизвикателства и все по-неясните перспективи за растеж на икономиката правят все по-невъзможно страната да стабилизира дълговото си положение без външна помощ. Рейтинговата агенция посочва неуспеха на властите да постигнат целите си за фискална консолидация през тази година като сигнал, че и рамката на бюджета за 2011г. също няма да бъде спазена.

Гърция отговори на решението на "Муудис" с коментар, че агенцията не е взела предвид усилията на правителството да въведе ред във финансите си. "Това е повлияно от непрекъснатите слухове по медиите и не обръща внимание на ангажиментите на гръцкото правителство да постигне фискалните си цели за 2011г. и да ускори приватизацията", се казва в официалната реакция.

Преди година срещу помощ от 110 млрд. евро Атина обеща до 2014г. да свие бюджетния дефицит до 3% от БВП. За 2010г. обаче дефицитът се оказа 10.5% - по-голям от прогнозите и на правителството, и на Европейския съюз.

По-рано днес Европейската централна банка подкрепи идеята да се предложи на частните банки да заменят дългови книжа на Гърция с нови държавни облигации, гарантирани с държавни активи, за да помогнат на страната да излезе от кризата.Самата ЕЦБ, коят одържи около 45 млрд. евро гърцки дълг, няма да участва в евентуалната схема.

Преговорите между Атина и тройката този път отнеха безпрецедентните 4 седмици и още не е ясно кога ще бъде представено заключението на експертите на МВФ, ЕЦБ и ЕС. Предположенията се движат между четвъртък и края на следващата седмица.

Според "Файненшъл таймс" предварителният доклад, от който зависи отпускането на следващия транш от 12 млрд. евро на 29 юни, ще бъде представен тази нощ на зам.-министрите на финансите от еврозоната, които се събират във Виена. Източник на изданието твърди, че почти всичко е готово с изключение на идеята специална структура, вероятно базирана в Брюксел и под контрола на ЕС, да ръководи приватизацията в Гърция.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати