25 Април 2024 г. Четвъртък

117 милиона евро са източени от АЕЦ "Белене"; Полицаи пак биха погрешка

2011-06-02 06:26:59

 

Злоупотреби.

„Труд":

117 милиона евро са източени от АЕЦ "Белене"

Огромни злоупотреби при подготовката за строителство на АЕЦ "Белене" до 2009 г. се разкриват в одит на НЕК. Това даде повод на СДС и гражданския комитет против АЕЦ "Белене" да поискат незабавни арести.
Вътрешният одит в НЕК е извършен от Велко Пеев, старши одитор в Българския енергиен холдинг. Документът е част от доклад от бившия член на ръководството на Българския енергиен холдинг Тенчо Попов за корупция в АЕЦ "Белене".
Велко Пеев заключава, че в дружеството липсва пълна информация за плащания в размер на 117 387 475 евро. Пробойната е открита при сделка за 205 млн. евро, в която старо оборудване от площадката на АЕЦ "Белене" е продадено на руската ЗАО "Атомстройекспорт" (АСЕ). Според предоставените справки НЕК е издала фактури за плащания от АСЕ за едва 87,6 млн. евро. За 117 млн. евро не са представени счетоводни, митнически и други документи.


Насилие.

„Дума":

Полицаи пак биха погрешка


Варненско семейство стана поредната жертва на полицейско недоглеждане, призна вчера и вътрешният министър Цветан Цветанов. Маскирани служители на МВР объркаха адрес, нахълтаха в ранни зори и сложиха белезници на невинен мъж пред очите на изплашените му деца.
Гафът станал във вторник сутрин. Около 8 ч. Вергиния Стефанова била събудена от блъскане по входната врата. Докато успее да отвори, в жилището нахълтали маскирани полицаи. Най-безцеремонно униформените нахлули в детската стая, където били синовете на жената. 4-годишното момче и 11-годишният му брат станали свидетели как маскираните изкарват баща им от банята, а после как белезниците щракват над китките на мъжа по хавлия.

 


Избори.

„Дума":

Опозицията иска избори 3 в 1

Избори 3 в 1 и ново правителство са единственият вариант за бъдещето на държавата, смятат от БСП и от ДПС. Ръководствата на двете парламентарни групи се срещнаха вчера, за да обсъдят възможностите за вот на недоверие към кабинета. Нямаме спор нито по темата на вота, нито по това, че сме готови за предсрочни избори наесен, подчерта Лютви Местан от ДПС.
Лидерът на социалистите Сергей Станишев бе категоричен, че целта на вота трябва да са предсрочни избори. Двете партии са коментирали най-вече темите, по които да бъде внесен вотът. От ДПС първоначално бяха заявили, че искат вот за цялостната политика на кабинета, докато левицата пише мотиви по секторни политики.
Стана ясно обаче, че от ДПС са склонни и на друг вариант, а пък червените не изключват и вот за цялостна политика.


Новинар":

Софиянски скача в надпреварата за столицата

БНД и БЗНС "Никола Петков" се присъединиха към ОДС 
Стефан Софиянски е кандидатът на Общността на демократичните сили (ОДС) за кмет на София. Това съобщи лидерът на движение „Гергьовден" Любен Дилов-син, чиято формация също е част от новото обединение. Създаването на ОДС бе обявено преди две седмици, а в него се включиха общо шест десни формации - ССД, БДС "Радикали", движение "Гергьовден", Демократическата партия, клуб "Сенатор" и БЗНС.
Тогава от ОДС изпратиха писмо до Синята коалиция с искане техни кандидати също да участват във вътрешните избори на сините за излъчване на кандидати за президент и кмет на София. Досега обаче отговор няма. Ето защо от ОДС поставиха срок за отговор на Синята коалиция до 5 юни. Ако дотогава няма резултат, от ОДС ще обявят свой претендент за "Дондуков" 2. „Ще изчакаме с името", заяви обаче Дилов и уточни, че са склонни да разговарят със сините за общ кандидат. "Не искаме да имаме двама десни кандидати за президент", аргументираха се от ОДС.

 

Новинар":

Кунева официално се включва в президентската кампания

Бившият европейски комисар за защита на потребителите Меглена Кунева официално ще обяви кандидатурата си за предстоящите президентски избори през есента. Очаква се това да стане в четвъртък в известно шоу предаване. Още през миналата година лидерът на НДСВ Христина Христова обяви, че Кунева, като едно от най-успешните лица на кабинета "Сакскобургготски", би била добра кандидатура за президент. През последните няколко месеца Кунева упорито отказваше да отговори конкретно на въпроса дали е съгласна да участва в битката за "Дондуков" 2.


Матури.

„Стандарт":

Випуск 2011 по-умен на матурите

Абитуриентите тази година са се представили по-добре на матурите, отколкото миналата. Особено се открояват резултатите по български език, математика и география, съобщи просветният министър Сергей Игнатов. Утре образователното ведомство ще оповести резултатите от изпита.
Скалата за оценяване е била същата като миналата година. Това означава, че двойка получава всеки, който има под 22,5 точки. Отличен (5,50) се дава от 77 точки нагоре, а пълна шестица се пише над 95 точки. Изследване на Европейската комисия, изнесено преди дни, пък е наредило страната ни на първо място в областта на природните науки и математиката, съобщи още министърът. Освен това страната ни е начело и в областта на иновациите заедно с Естония и Малта. Игнатов оповести още, че университетите ще започнат от догодина да признават сами дипломите на студентите, идващи от чужбина.


Проучване.

„24 Часа":

Младите мечтаят за висше, не щат да чуят за политика

Младото поколение не се интересува от политика. Това показва социологическо изследване, направено през периода май - юни 2010 г. сред 1000 души между 18 и 30 години на "Сова Харис". Само 6% се интересуват активно от политическите процеси у нас. Малко над 30% понякога слушат новини.
61% от младежите и 69% от момичетата искат да имат висше образование. Това показват резултатите от проучването "Нагласи и цинности на младиту хора у нас януари 2010 - май 2011 г.". Висше биха избрали 74% от младите българи, 45% от младите турци, около 64% от младите българомохамедани и 15% от младите роми. Сред всички етнически групи обаче има такива, които смятат, че висшето образование не е стопроцентова гаранция, че ще намериш добра и доходна професия.


Опасност.

„Труд":

GSM-ът може да донесе рак, ако много говорите

Електромагнитните полета на мобилните телефони могат да причинят рак на централната нервна система и на слухово-вестибуларния апарат, съобщи за "Труд" доц. Мишел Израел. Става дума за два вида тумори - съответно злокачествен и доброкачествен, показват резултатите от извършени изследвания след употребата на джиесеми повече от 8 години, уточни доц. Израел.
Екипът ни го потърси за компетентно мнение, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви в сряда, че е възможно излъчването на джиесемите да е канцерогенно

 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати