29 Март 2024 г. Петък

Уникредит Булбанк: Домакинствата с големи депозити ги увеличават, тези с малки - ги изтеглят

2011-06-01 19:09:34
През 2010 г. финансовото богатство на домакинствата е нараснало с 12%, като това се дължи основно на депозитите и на увеличаването на активите на пенсионните фондове. В същото време около 5 процента от домакинствата държат по-голямата част от вложените в банкови депозити средства. Това показва анализът  на Уникердит Булбанк за финансовото богатство на домакинствата, представен вчера.

"Депозитите се предпочитат заради по-малкия риск и добрата доходност. В основата на увеличените активи на пенсионните фондове са повечето сигурни вноски, които влизат в тях", коментира Милен Касабов, старши икономист на институцията.

Въпреки цялостния ръст на парите на домакинствата, вложени в депозити, се наблюдава тенденция домакинствата с по-големи депозити да увеличат сумите в тях, докато тези с по-малки спестявания са ги изтеглили, сочи още анализът на финансовата институция.

Така само 5% от домакинствата държат две трети от вложените в банките пари. Икономистите на "Уникредит" смятат, че причина за намаляване на спестяванията на хората с по-малки доходи са растящите цени, както и намаляващият месечен доход на човек, който достигна 289 лв. за първото тримесечие на 2011 г.

Друг финансов актив, който в голяма степен допринася за нарастването на финансовите активи през 2010 г., са пенсионните фондове, става ясно от икономическия анализ на "Уникредит". Значителни и стабилни нови потоци от задължителни вноски заедно с подобрената доходност от инвестираните активи поради благоприятни динамики на финансовите пазари доведоха до годишен ръст от над 26% в общите нетни активи.

Прогнозите на икономическия екип на институцията са, че активите в пенсионни фондове също вероятно ще увеличат дела си в портфейла на българските домакинства, като ръстът им ще бъде в известна степен засегнат от частичната национализация на една от схемите с очакван ефект, оценен на около 120 милиона лева през 2011-а.

От друга страна, инвестициите в акции и колективни инвестиционни схеми вероятно ще се увеличат в по-малка степен, показва анализът на икономистите.

"Двата компонента и сега са със сравнително по-малък дял в общите активи, но със значителен ръст през 2010 са активите в колективни инвестиционни схеми, регистрирани в чужбина, които нарастват с над 50% поради силното представяне на чуждестранните финансови пазари, и инвестициите в държавни ценни книжа, които нарастват с над 13% поради възприемането им като по-сигурна инвестиционна алтернатива", обясни Милен Касабов.

Потреблението в България ще започне да се възстановява след две години на спад, но темпът ще е по-бавен в сравнение с този отпреди кризата, показва още прогнозата на икономистите от Уникредит Булбанк. Тя е част от последния анализ на институцията за финансовото богатство на домакинствата. Според Касабов условие за възстановяване на потреблението, което се смята за основен двигател за ръст на икономиката, е устойчивото намаляване на безработицата.

Според данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината безработните са се увеличили, а по информация на Агенцията по заетостта броят им през март, април и май намалява.

"И през следващите две години българите ще продължат да спестяват в депозити", прогнозира още Касабов. От банката очакват през 2012 г. 73.6% от финансовите активи на домакинствата да бъдат съсредоточени именно в депозити. В края на 2010 г. делът им е 73 на сто.

В анализа си икономистите на "Уникредит" отбелязват, че домакинствата остават предпазливи по отношение на заемите. Доказателство за това е, че през 2010 г. задлъжнялостта на домакинствата намалява и достига 55% (съотношението между богатство и дълг), докато през 2008 г. е била близо 70 на сто.

Въпреки това обемът на ипотечните кредити се е увеличил основно заради повечето заеми в евро. Потребителските кредити обаче са по-малко, като това е свързано със свитото потребление. Икономистите на "Уникредит" очакват в следващите години задлъжнялостта да се увеличава, но с по-бавни темпове, като ипотечното кредитиране ще продължи да расте по-бързо от потребителското.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати