29 Март 2024 г. Петък

Младите искат много пари, само чалгата е на ниво!

2011-06-01 19:01:40

Ценностната система на младите е изградена върху парите, а мечтите им са свързани с идеята за забогатяване. Това е извод от социологическо изследване за тенденциите сред младежта в България на Националната спортна академия. 

Според изследването се наблюдава упадък на духовните ценности. Най-често използваната форма е „те”, тоест липса идентификация със социалната група. 

Младите хора определят себе си като по-освободени от по-възрастното поколение. Има тенденции на отхвърляне на авторитети като семейството и училището.

Възприятието на младите за собствено поведение е свързано със свободата, но и с разхайтеността и свободията.

55 на сто от анкетираните младежи казват, че не се интересуват от политика. Малко над 30% понякога слушат новини, само 6% се интересуват активно от политическите процеси у нас. 

70 на сто смятат, че в страната ни няма равнопоставеност пред закона, а 60% посочват, че в България личната инициатива не се стимулира. 

57% на сто биха избрали да се родят в България. Безработицата при 27% би ги накарала да напуснат България, 15% заради по-високия стандарт в Европа.

75% на възраст между 15 и 30 години нямат проблеми при ползването на интернет. 91% имат собствени мобилни телефони. 49% смятат, че нямат парични затруднения, за да получат образованието, което искат.

21% от младежите не биха работили, ако имат достатъчно пари. 69% предпочитат да изберат платена пред интересна работа. 

По отношение на изкуството една трета от младите предпочитат музиката, 20%  – киното, като половината посочват, че гледат американски фирми.

23% четат в момента книга, 41% не си спомнят коя е последната книга, която са прочели. 

19% от анкетираните често спортуват, 16% – рядко спортуват.

Спортуването се възприема във двете крайности – или въобще не се спортува, или се превръща в мания, обобщават изследователите. 

Според изследването сексът и любовта са две различни неща. Сексът се приема като вид забавление. 

Младите предпочитат да живеят на семейни начала. Единственото желание за брак сред момичетата е да се видят като булки.

Бракът изглежда като един от най-страшните кошмари за младите, е посочил младеж при интервюто. 

Младежите смятат, че не се отнасят с уважение към по-възрастните, но че и те не ги уважават и зачитат. 

Държавата се разглежда като нещо далечно и абстрактно. „Само чалгата е на ниво” – посочва 20-годишен компютърен специалист.

„Хубава страна – кофти хора”,  посочва друго момиче в интервюто.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати