27 Април 2024 г. Събота

Валят вотове срещу Борисов

2011-06-01 11:21:24

Два поредни вота срещу правителството на ГЕРБ се готвят да внесат от „Коалиция за България” и ДПС.

Това стана ясно след консултациите, които ръководствата на двете групи проведоха в парламента.

След края на разговорите Лютви Местан от ДПС заяви, че няма спор по темата на вота. Във вторник от ДПС потвърдиха, че са готови да искат недоверие на кабинета на ГЕРБ за цялостна политика.

Преди днешните разговори с ДПС предложенията на левицата бяха свързани с критики в конкретни сектори и политики.

„Първият вот ще бъде през юни, той ще е конкретен тематичен вот”, коментира Местан. И внесе уточнението, че ако той се окаже неуспешен и правителството не бъде свалено, ще има втори опит през юли.

„През юли може да се иска вот за цялостната политика на правителството”, уточни заместник-председателят на ДПС.

Местан обяви, че Движението за права и свободи приема идеята за провеждане на избори 3 в 1. Тоест освен редовните местни и президентски избори, на 23 октомври да има и извънреден парламентарен вот.

 

Подобна теза преди седмица лансира самият премиер Бойко Борисов.

„Никой не може да използва изборите 3 в 1 като плашило за опозицията”, коментира Лютви Местан и добави, че очаква от ГЕРБ да се определят смятат ли провеждането на трите избора едновременно за удачни.

И от „Коалиция за България” се съгласиха, че ако единият от двата вота мине успешно, автоматично ще се задейства процедурата за провеждане на предсрочни парламентарни заедно с местните и президентски избори.

„Обща е тезата, че правителството е изчерпано и всеки вот, който бъде внесен от опозицията, ще е срещу министър-председателя”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той уточни, че другата седмица левицата ще има следващи консултации с ДПС. Ще се търсят разговори и с други политически сили. Станишев поясни, че по основните теми за двата вота с ДПС имат съгласие.

„Целта е още с първия вот да бъде свалено това правителство. Остава чисто тактически да се изясним. Според мен по-добре е вот по определена тема”, подчерта Станишев.

Според бившия премиер възможна тема би могла да е провалът на правителството по антикризисните политики.

Журналистите в парламента припомниха на лидера на „Коалиция за България”, че сметките им не излизат. Тъй като сборът от гласовете на червените и депутатите на Доган е 75 депутати. „И на ГЕРБ не им излизат сметките”, беше коментарът на Сергей Станишев.

Явна е амнезията на ДПС и БСП за собствените им провали през предишния мандат”, коментира намеренията на опозицията председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев. 

Според него очевидният мотив, който движи опозицията в момента, е стремежът им да повишат рейтинга си. 

„В момента, в който БСП и ДПС искат вот на недоверие, значи държавата е стабилизирана”, допълни Велчев. 

 „ДПС ще иска всяка седмица вот на недоверие на всяко правителство, ако те не участват в него”, констатира още той.  И допълни, че е единственото от което ГЕРБ се безпокои, е, че  БСП и ДПС искат да застанат с молещи погледи пред Първанов, който да състави правителство.

 „Това няма да допуснем”, категоричен беше Велчев. Той обясни, че при вота на недоверие в залата ГЕРБ ще разчита на всички мислещи и преценяващи ситуацията народни представители. „Независимо дали са от ДПС, Атака или независимите”, допълни той.

Заедно с 17-те народни представители на „Атака” депутатите на Бойко Борисов в парламента са 134-ма. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати