26 Април 2024 г. Петък

Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания

2011-06-01 09:09:27
Косово трябва да бъде поделено между Сърбия и Албания, заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич за седмичника НИН.

„Опитахме се да защитаваме Косово с война, не успяхме. И затова говоря за разграничаване, докато не стане късно. А това означава корекция на границата между двете съседни държави – Сърбия и Албания“, каза Дачич. 

Според него Сърбия е направила грешка, тъй като не е разговаряла с Албания за Косово, както и че разграничаването между Сърбия и Албания е „единствената реална опция“. 

„Сърбия нямаше да трябва да бъде признавана от никой друг като преговарящ освен Албания. Наистина ли сме наивни да мислим, че Косово ще оцелее като независима държава?“, пита Дачич. 

Според него Косово ще се присъедини към Албания, както това би направила Република Сръбска, която сега е съставна част от Босна и Херцеговина. 

„Чакайте сега, ако утре Република Сръбска вземе на референдум решение за отцепване, какво ще бъдат те? Независима държава или ще вземат решение за присъединяване и съвместен живот със Сърбия? Това е нормално, защото това е един и същи народ. А какво, сега в Прищина и в Тирана различни албанци ли живеят? Те сега на нас ни приказват за мултиетническо Косово?!. На нашия народ не му трябват приказки за мултиетнически живот“, каза Дачич. 

На въпрос на журналиста от НИН защо според него е по-лесно Косово да бъде поделено между Албания и Сърбия, отколкото между Сърбия и косовските власти, Дачич казва, че албанците в Косово са национално малцинство на Албания. 

„Сега някои казват, че това са идеи от 19 век. Може и да са, но това са идеите, които приложиха словенците и хърватите, а и черногорците, в края на краищата. От това не мога да печеля политически и не е това целта ми. Само че нашият народ трябва да сложи точка на проблемите, които са като раково образувание. Не можем да продължим напред, вързани към миналото. Ако съществува само миналото, ние нямаме бъдеще“, каза Дачич, цитиран и от сръбския вестник „Блиц“.  
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати