29 Март 2024 г. Петък

Всяко трето семейство с 2 или повече деца живее бедно

2010-07-20 13:38:24

В България всяко трето семейство с 2 или повече деца на възраст до 6 г. е бедно, сочи изследване на Отворено общество и УНИЦЕФ за ефектите на финансовата криза върху децата и семействата.

54% от бедните в страната са семейства с деца.

За българите е станало по-трудно да си позволят добри грижи за децата, както и дългосрочна грижа за възрастните и болните членове на семейството.

Директен ефект на кризата се вижда и в намаляването на средствата за хранене, които домакинствата отделят. 
8,9% от домакинствата са взимали храна „на вересия".

„Ето защо акцентът на социалната политика се е преместил от общото благосъстояние върху физическото оцеляване", допълват изследователите.

Децата от малките населени места, където училищата не успяват да се издържат от делегираните бюджети, отпадат по-често от училище.

Особено уязвими са децата от многодетни семейства, децата с един родител, деца на безработните и най-вече – на родители, останали наскоро без работа.

Има все повече домакинства с деца, които заради кризата изпадат в бедност.

Ефектите от бедността в сферата на образованието са особено тревожни. Отпадането от училище се очертава като основен и задълбочаващ се проблем, отбелязват от УНИЦЕФ.

Над 2% от домакинствата споделят, че в резултат на загубата на доход или вследствие на други икономически затруднения членове на домакинствата са били спрени от посещение на детски градини или на училища и университети.

Липсата на средства за покриване на здравноосигурителните вноски принуждава част от домакинствата да се лишават от посещения на болнични и доболнични заведения или да заплащат високи пазарни цени при необходимост от използване на здравни услуги.

Над 13% от анкетираните споделят, че през последните 12 месеца са отложили или пропуснали прегледи при лекар при заболяване, а 11,5% – че са отложили или пропуснали профилактични прегледи.

В резултат на всички тези неблагоприятни фактори през последните 12 кризисни месеца над 22% от анкетираните съобщават, че здравето им се е влошило.

Ниските доходи увеличават и риска от противообществени прояви сред малолетните и непълнолетните и нараства насилието върху и между деца, показват още данните от проучването.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати