25 Април 2024 г. Четвъртък

Царя за зловещото отрицание на ценностите

2011-06-01 08:41:32

„Това, което се случи неотдавна пред Баня Баши джамия в София, не може да се нарече с други думи, освен зловещо, чуждо на природата на българския народ и позорно за страната ни“.

Тази твърда позиция изрази бившият премиер на страната Симеон Сакскобургготски на личния си сайт.

Според него толерантността към вярата и етноса на другия винаги е била естествено състояние за нацията ни. „Толкова естествено, че даже не се нуждае от обяснение“, пише Царя.

По думите му търпимостта към изповядваната от нашите сънародници религия е едно от нещата, с които България от десетилетия е печелила уважението на другите народи.

„Ние сме дали не един пример в миналото си какво означават толерантност, солидарност, човещина. Без дори да се замислим, просто като част от нашата същност.

Затова позорният акт пред мюсюлманския храм в столицата ни е отрицание на всичко, което сме – ние, нашите ценности, лични биографии, нашата вяра, общата ни история. Той е ехо на тоталитарния диктат, когато със сила контролираха живота ни, сменяха имената на роми и мюсюлмани, поругаваха гробове и храмове.

От това страдахме всички –  християни, мюсюлмани, роми, арменци, евреи“, категоричен е бившият премиер.

Според него за всеки, който е живял или пътувал в мюсюлманските държави, е много чуждо и наразбираемо подобно отношение, „нямащо нищо общо с цивилизованото и адекватно поведение“.

„Тревожно е, че заради една малка група хора България получава нежелателни укори в чуждестранните медии. Отзивите и коментарите засягат доброто ни име и е много жалко, защото сме възприемани като толерантно общество, в което всички религиозни общности живеем в мир и разбирателство.

Отдавна вече не сме изолирани от света, затова е важно какво мислят и другите за нас. Това ли искаме да мислят за нас? Какво ние самите искаме да мислим за себе си?“, пита риторично Симеон Сакскобургготски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати