Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 22
Начало arrow Разни arrow Самоубийството на ЕС

Самоубийството на ЕС

  Print E-mail
2011-06-01 05:49:08
източник: news.bg

Във връзка с изпадналите в амок криминалната психология познава понятието "разширено самоубийство"""общността иска да предложи на колкото е възможно повече страни перспектива, старите" страни-членки, показва, че самият ЕС не е бил зрял за разширяване.

За да разкрие пред държавите от Централна и Югоизточна Европа перспектива, общността заложи на карта своята собствена такава. Би могло да се каже - самоотвержен акт пред лицето на историческия прозорец, разкрил се във времето. Само че това със самоотвержеността не е съвсем така. Изненадващо често на самоотверженост са способни хората, които нямат собствена идентичност, от която да могат да се отърват. Както изглежда при институциите не е по-различно.

Каква е идентичността на ЕС се обсъжда още дълго преди да бъдат основани неговите предтечи. По ирония на съдбата не друг, а британският премиер Уинстън Чърчил пропагандира "Съединените европейски щати". Генерал де Гол отвръща с предложението си за "Европа на отечествата". Германският външен министър Йошка Фишер в прочутата си реч в берлинския Хумболтов университет още през 2000-та година си пожелава "Европейска федерация", организирана въз основа на принципа на субсидиарността, но все пак суверенна държава, макар и сформирана от суверенни държави.

Схващането на европейците за държавността отдавна е шизофренно. Когато малко след смяната на хилядолетието се обсъждаше масовото присъединяване на държавите от бившия Източен блок, това ставаше под девиза "Разширение или задълбочаване". В крайна сметка най-добре запознатите с европейските въпроси обясниха на гражданите, че разширение и задълбочаване не си противоречат. Това бяха същите онези познавачи, които започнаха все по-силно да се чудят, че европейската идея постепенно започва да губи от притегателната си сила. Че това би могло да има нещо общо с факта, че те, европейските познавачи, искаха да изкарат нас, европейците с обикновен здрав разум, за малоумни - тази идея не им мина през главите.

Закупеният играч е куц!

По същия образец протече и дебатът по въвеждането на еврото. Експерти  подчертаха, че създаването на единно валутно пространство би било препоръчително, едва когато държавите-участнички имат ефективни механизми за спазване на критериите за стабилност. Това бе отхвърлено като "неевропейско тесногръдие" и отново бе подчертан уникалният шанс в новото хилядолетие Европа да излезе на терена на новия световен ред като икономически и политически играч с общата валута.

Междувременно се вижда, че закупеният играч, е всъщност куц, който безцелно се лута около центъра на терена, защото е твърде муден, за да атакува, и твърде слаб, за да играе в защита.

С неспособността си да придържа към курса за стабилност поне онази част от своите членове, които участват в общата валута, Евросъюзът е подложен на застрашаващи живота му рискове. В случая дори незабавното присъединяване на Сърбия би изглеждало като ограничен колатерален риск.

Европейците още преди много време взеха решение за стабилизирането на потенциалните членове за сметка на собствената си стабилност. Както изглежда, ще изгубят.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Разни
  Новини Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
  Новини Пътешественик и художник, Светлана Казина се мести да живее в планината Алтай преди около 20 години, в малка къща без течаща вода и често без ток.Тя обича живота и го живее ...
  Новини В интернет има много фирми, които уж предлагат много изгодни за коли за скрап цени. - Но винаги е по-добре човек да направи един бърз преглед на това какво се предлага реално на пазара. Малко са ...
  Новини На пазара има много куфари с колелца и човек трудно може да прецени кой е най-добрият вариант. Ето защо трябва да имаме умел водач в целия този свят на куфари – текстилни или пък с твърда ...
  Новини Технологиите продължават да се развиват според нуждите на човечеството. Има хора, които нямат връзка и са самотни, но трябва по някакъв начин да задоволят своите интимни потребности. Тогава на помощ ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?