25 Април 2024 г. Четвъртък

НЕК и ЕВН подписаха за "Горна Арда"

2010-07-20 13:35:44

В сградата на българското посолство във Виена в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов бе подписан акционерен договор за изграждане и експлоатация на хидроенергийната каскада "Горна Арда", уреждащ базата за сътрудничество между НЕК и ЕВН.

От българска страна документът бе подписан от Красимир Първанов, изпълнителен директор на НЕК, а от австрийска - от Бургхард Хофер, генерален директор на ЕВН.

Австрийската компания ЕВНще стане собственик на 70 процента от проекта за хидроенергийна каскада „Горна Арда".

ЕВН ще внесе 1,39 милиона лева в „Горна Арда", за да увеличи дела си. От своя страна НЕК ще притежава само 30 процента, като досега делът на българската компания беше 69 процента.

Според предварителното споразумение дяловете на всеки от партньорите ще могат да се изкупуват от другото дружество. Това означава, че съотношението в притежаваните дялове може да се промени.

Първата копка на каскадата "Горна Арда" ще е през 2012-а година.

Премиерът Борисов заяви, че проектът ще бъде изгоден и по-евтин от предишния вариант, в който инвеститор беше турският холдинг "Джейлан". Конкретният бюджет ще е ясен до края на годината.

Ще се използва енергия от възобновяеми източници. Австрия е един от най-големите инвеститори в България и подписването на днешния документ е благоприятен и за двете държави.

НЕК трябва да възвърне доброто си състояние и да печели достатъчно средства, за да изплати натрупаните по време на управлението на предишното правителство дългове", допълни премиерът.

Според Бойко Борисов реализацията на проекта ще създаде между 4 000 и 5 000 нови работни места в региона, а около 3 000 души ще бъдат трайно заети след изграждането на обекта. Хидроенергийният комплекс ще осигурява електроенергия за около 100 000 домакинства (за 500 000 души).

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати