16 Април 2024 г. Вторник

БСП внася вота срещу кабинета другата седмица

2011-05-31 19:55:33

БСП има намерение в началото на следващата седмица да внесе в парламента вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Основната тема ще е неспособността на кабинета да води антикризисна политика и заради провала в социално-икономическата сфера, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. 

В сряда социалистите започват консултации с ДПС. Ще търсят диалог и с останалите политически сили, които не подкрепят правителството.

Създадени са две работни групи, които до края на тази седмица трябва да подготвят мотивите и да оформят предложенията за внасянето на вота.

Има основания за два вота на недоверие, може би последователни, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му освен икономическите провали имало проблеми и в сферата на сигурността и работата на МВР. 

„МВР все повече се превръща в предизборния щаб на ГЕРБ под ръководството на Цветан Цветанов“, изтъкна Станишев. „Виждаме полицейщина, нарушаване на закона, МВР се използва за политически цели“, изреди соцлидерът.

От БСП коментираха и изнесените данни за даренията, което е получило вътрешното министерство – 6,5 млн. лева само за първите 3 месеца на годината. Според Ангел Найденов това създава предпоставки за корумпиране на цели полицейски управления. Стои въпросът защо МВР се превръща в частна охранителна фирма, допълни Найденов.

От левицата настояват Цветан Цветанов да бъде изслушан в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да отговори какви са основанията за получените дарения и дали има покровителство над дарителите. Според БСП е необходимо да се създаде регистър на тези дарения.

Социалистите бяха категорични, че няма да подкрепят предложените от управляващите промени в Конституцията. „Те са ретроградни и крайнодесни“, отсече Станишев.

„С 2/3 мнозинство планират да могат да се променят само данъците по отношение на доходите на физическите лица и корпоративният, с което почти ги циментират завинаги, но не правят подобно нещо за ДДС и акцизите, а те засягат най-пряко българина при всекидневното му пазаруване.

Управляващите очевидно планират при недостиг на средства да обират българите чрез косвени данъци и не изключват тяхното увеличаване”, смята Станишев. „Дянков предлага да се вържат ръцете на всяко следващо правителство“, допълни той.

"Абсурдно е предложението в глава 1 на Конституцията да се запише, че България провежда предвидима, последователна и устойчива фискална политика",  подчерта Станишев. „Такава политика държавата провеждаше 10 години до министър Дянков. След това започнаха експериментите, големите бюджетни дефицити и невъзможността да съберат приходи“, каза още той.

ГЕРБ провежда политика, която противоречи на принципите, които предлагат, обобщи соцлидерът.

От левицата обаче не смятат да бойкотират комисията за промени в основния закон и ще предложат за нея трима свои представители.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати