20 Април 2024 г. Събота

БСП трупа самочувствие, Борисов губи доверие

2011-05-31 19:51:55

30% от хората симпатизират на ГЕРБ за изборите, БСП има доверието на 16% от избирателите, а ДПС – 8%, "Атака" – 4%, Синята коалиция – 2%. 

Това сочат последните данни от социологическо проучване на НЦИОМ, направено от 12 до 19 май. 

В ГЕРБ и БСП в равни степени има разочаровани симпатизанти, но електоратът на БСП е по-твърд, отколкото на ГЕРБ, въпреки процентите. 

За първи път състоянието на ГЕРБ налива самочувствие на избирателите на БСП. Левият избирател започва да трупа самочувствие, коментират социолозите. 

Премиерът Бойко Борисов губи 6% одобрение за последните 2 месеца. Но все пак подкрепящите го са повече – 51%, от неодобряващите – 39%. 

За първи път одобрението към Първанов е с по-висок дял – 47% от неодобрението – 38%. 

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на ПГ през месец май. За Мартин Димитров расте одобрението с 4% за последните два месеца, с 4% намалява неодобрението към Сергей Станишев и Иван Костов. 

Промени има сред обществените нагласи към лидера на „Атака” Волен Сидеров, който губи 7% одобрение в сравнение с март, въпреки че изследването е проведено преди скандала пред софийската джамия. 

94% от избирателите на партията обаче одобряват Сидеров, с което той е най-одобряваният лидер на партия сред симпатизантите си. 

Повечето министри губят доверие за работата си в кабинета. Най-изразителен е спадът при земеделския министър Мирослав Найденов – с 8%. Спад има и при министър Николай Младенов – 6%, министър Маргарита Попова – 5%. 

Най-рейтинговият министър продължава да бъде Росен Плевнелиев, който е добавил 6% одобрение. 

Министър Симеон Дянков има най-висок дял на неодобрение сред всички министри – 66%. На опашката се нареждат и правосъдният министър Маргарита Попова и здравният министър Стефан Константинов.

Кристалина Георгиева е най-одобряваният български политик извън страната - тя има 69% подкрепа.

Росен Плевнелиев пък оглавява класацията и с най-одобряваните действащи политици в страната през май с 60 на сто рейтинг. След него е столичният кмет Йорданка Фандъкова - 53 процента, толкова има и Меглена Кунева, а премиерът Бойко Борисов е с 51% доверие. 

Следват президентът Георги Първанов - 47 процента, вицепремиерът Цветан Цветанов - 44 на сто,земеделският министър Мирослав Найденов - 43 процента, Николай Младенов - 41 на сто, Вежди Рашидов - 33 процента, Трайчо Трайков - 32 на сто, Свилен Нейков - 29 процента и председателят на парламента Цецка Цачева, също с 29 процента рейтинг. 

Отношението на българите към работата на правителството не търпи промяна от последните два месеца, като негативните оценки към кабинета и парламента преобладават. Кабинетът е одобряван от една трета от българите.

Институцията с най-голямо доверие е полицията. Прокуратурата и съдът продължават да губят доверие през май, като прокуратурата губи 5%, а съдът – 4%. 

Две трети от българите смятат, че живеят по-зле през последната година. Материално по-зле се чувстват хората между 30 и 50 години и хората над 60 години. 

Една пета от българите смятат, че никога няма да излезем от кризата, а 26% се страхуват от безработица.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати