24 Април 2024 г. Сряда

Всичко или нищо са парите в "Атака"

2011-05-31 19:48:04

Словесна престрелка прехвърча между лидера на „Атака“ Волен Сидеров и напусналия го депутат Валентин Николов чрез медиите. 

Сидеров попита към коя партия се е "определил" след напускането на парламентарната група Валентин Николов, визирайки каква част от държавната субсидия на атакистите ще бъде пренасочена. 

"Моля, задайте на г-н Николов въпроса към коя партия се е определил след напускането на "Атака" с подписана до Министерството на финансите декларация? В резултат на тази декларация каква точно сума очаква да бъде орязана от държавната субсидия за "Атака" и прехвърлена към партията, към която се е заявил и с която се е договорил да раздели сумата, така както вече направи по-рано напусналият Камен Петков?", пише Сидеров в специално съобщение до медиите. 

Поводът за реакцията му е изказването на отцепника Валентин Николов, който заяви тази сутрин, че депутати от „Атака“ са били принудени да подписват документи, с които ставали гаранти по заеми на офшорни фирми. Така Волен Сидеров ги държал в зависимост. 

Сидеров, след като не отговаряше на мобилния си телефон, реши да контраатакува чрез медиите с поставяне на въпроси. 

Лидерът на „Атака“ се интересува още дали договорената сума между Николов и евентуалната друга партия надхвърля 200 хиляди лева и колко пъти през последните месеци той и двамата му колеги Огнян Пейчев и Кирил Гумнеров, които също напуснаха „Атака“, „са ходили да се предлагат на партии по тази схема“. 

Ябълката на раздора е къде отива държавната субсидия след напускането на даден депутат от съответната парламентарна група. 

Според закона за политическите партии държавната субсидия се определя по броя на получените гласове, а наредба на финансовия министър предвижда депутатите, когато напуснат дадена парламентарна група и станат независими, да посочват принадлежност към партия, на която да се превежда полагащата им се субсидия. 

Камен Петков, който пръв напусна парламентарната група на „Атака“ още миналата година, декларира принадлежност към НДСВ. 

В отговор Валентин Николов заяви пред Dnes.bg, че не е подавал никакви декларация и изобщо не се е замислял за субсидиите. Лидерът на „Атака“ се опитвал да изкриви мотива за напускането на тримата депутати, като разпространявал клевети. „Не всичко е пари, приятелю“, отвърна депутатът на Сидеров.

И на свой ред пък го попита за какво е използвал държавната субсидия, която трябвало да отиде за издръжка на местните структури. 

Николов твърди, че за пет години, независимо че е допринесъл с много гласове за изборите, и като областен координатор на партията в Добрич, не е взел нито лев. По думите му решенията в партията и това как да се разпредели субсидията се решавали от Волен Сидеров.

„Напуснах партията, защото съм честен, принципен човек. Съжалявам, че изгубих пет години от живота си“, заяви още Валентин Николов. 

Той отново заяви, че очаква атаките от лидера към тримата отцепници да продължат. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати