25 Април 2024 г. Четвъртък

8 от 14 пилета тъпкани с вода. Ортаци с Турция за изтребители

2011-05-31 05:30:22

„24 часа"

 

8 от 14 пилета тъпкани с вода

 

При 8 от 14 взети проби на пилешко от магазините в София има завишено съдържание на вода. Това съобщиха за "24 часа" от агенцията по храните.

Техни инспектори заедно с Комисията за защита на потребителите са направили съвместни проверки за инжектирани и тумблирани месни продукти в периода 20-26 май. Много вода е открита в замразени пилета за грил, бутчета, филе и бонфиле, както и "пиле, крехко маломерно". Завишението на вкараната течност стига до 51% от нормите.

На нарушителите ще бъдат наложени санкции, пише в доклад на шефа на агенцията д-р Йордан Войнов до земеделския министър Мирослав Найденов. Имената на фирмите не се споменават, защото не е приключила процедурата. До края на седмицата обаче те ще бъдат обявени на сайта на Комисията за защита на потребителите.

Нарушителите ще бъдат глобени с 10 000 лв., а при второ провинение им слагаме и катинара, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. В наредбата ще бъде изрично записано, чепроизводителите са длъжни да обявят колко вода са вкарали допълнително в продуктите.

След публикациите на "24 часа" за масовата практика за вкарване на разтвори и вода в месото чрез тумблери и шприцове е наредена и проверка на месопреработвателните предприятия в цялата страна. Направени са 240 инспекции. След тях са връчени 7 предписания и 2 акта за административни нарушения.

 

„24 часа"

 

Удариха магазините за дрога

 

Един 20-годишен студент от София се запозна в края на януари 2011 г. във фейсбук с Ана от Русия. Тя изглеждаше много красива на черно-бялата снимка, но младежът - много добър компютърен спец, знаеше, че фотографията най-вероятно няма нищо общо с Ана, която пък сигурно се казва по съвсем друг начин. Това, което свързваше двамата, бе по-скоро бизнес. Ана го попита дали иска да изкара някое евро от съвсем дребна услуга и студентът, когото ще наречем условно Петър, веднага се съгласи. Срещу 50 евро той трябваше да получи една пратка на свое име и да прати есемес на Ана.

 

„Труд"

 

Бербатов излезе от нелегалност

 

"Манчестър Юнайтед" качи Димитър Бербатов на автобуса. Но не този, за който от няколко дни се твърди, че ще го изведе далеч от клуба...

Короната е 19-а за клуба, който става №1 в родината на футбола, изпреварвайки "Ливърпул" с неговите 18 титли.

 

„Труд"

 

 

Премиерът Бойко Борисов призова Запада да се вслушва в съветите на България в международната контактна група за Либия, в която скоро се включваме.

"Моята молба е външният министър Николай Младенов да бъде чут много внимателно, защото сме имали възможността да познаваме и преговаряме с част от опозицията, която в момента е в Бенгази", каза Борисов във Варна на пленарното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО, с което завърши 4-дневната пролетна сесия на форума. Пред делегатите говори и председателката на парламента Цецка Цачева.

Борисов отбеляза, че България подкрепя операциите в Либия и участва с фрегатата "Дръзки" във военноморска блокада на режима на Кадафи. "Не мога да скрия обаче огорчението си, че тези действия закъсняха с много години.

 

„Стандарт"

 

Ортаци с Турция за изтребители

 

България може да стане ортак с Турция, Румъния и Хърватия за покупката на изтребители. "При положение че съответните власти вземем едно и също решение, можем да отидем и към закупуване на общи изтребители и подготовка на техническия и летателния състав", съобщи премиерът Бойко Борисов. Той пристигна вчера във Варна заедно с с генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен за конференцията на Алианса. Преди да влязат на дискусията, двамата разговаряха на четири очи близо час. По време на срещата шефът на НАТО благодарил на София за българското участие в операциите на НАТО в Афганистан и Либия. По-късно пред делегатите на Алианса той съобщи, че през юни ще бъдат предаден контролът на 7 провинции на афганистанските сили за сигурност, което е близо 25% от населението на страната. Пред асамблеята генералният секретар  обаче изрази притеснението си от намаляването на бюджетните разходи за отбрана. Според Расмусен трябва да се постигне по-ефективно използване на средствата в НАТО чрез добро сътрудничество. След това даде за пример покупката на 3 самолета С-17 от страни от НАТО, които го използват съвместно. И поиска подобни проекти да се реализират и в други сфери.

 

„Стандарт"

 

Калимера в Банско

 

С калимера вместо с добър ден ще се поздравяват скоро в Банско. Уплашени от кризата в родината, гърци масово изкупуват имоти в курортното градче. Съседите се възползват от ниските цени в Банско и Разлог и влагат изтеглените спестявания там, обясни собственикът на агенцията за недвижими имоти "Кас Пропъртис" Атанас Бутилов.

Гърците купуват на килограм вили и апартаменти от англичаните, които инвестираха в Пиринския край преди 2-3 г. Тогава обаче имаше пик на цените и британците брояха по 1000 евро на квадрат. Сега обаче ги разпродават на половин цена - 400-500 евро, разкри Бутилов.

Гръцките предприемачи също започват да  прехвърлят бизнеса си у нас. Предимството на България е, че е единствената съседка на Гърция, която е в Евросъюза.

 

„Монитор"

 

Перник идва без пари в София

 

Перничани вече ще могат да идват на работа в София не само по-бързо, но и направо без пари. Най-късно до месец Агенцията по заетостта започва да плаща транспортните разходи на хора, които работят в съседния град, съгласно новата схема „По-близо до работа". За нея тя е заделила 37 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси". Новата схема предвижда да се плащат транспортните разходи поне на 9200 човека в продължение на една година. Според социалния зам.-министър Красимир Попов единственото ограничение е хората да пътуват не-повече от 80 км от работата до дома. Всеки ден над 20 000 перничани се изсипват в столицата и според него няма пречка част от тях да си спестяват парите за карти и билетчетаОт възможността могат да се възползват и работодатели, които искат да си осигурят персонал от близки и по-далечни села.

 

„Монитор"

 

Заплати и пенсии скачат от 1 юли

 

Заплатите и пенсиите най-вероятно ще бъдат увеличени от 1 юли. Това прогнозираха вчера социалният министър Тотю Младенов и шефът на КНСБ Пламен Димитров.

Според Младенов решението за увеличението ще бъде взето в средата на юни, когато ще заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество. „Настояваме за вдигане на доходите както от труд, така и от пенсия - най-вече за най-нискодоходните групи", каза пред  TV7 Тотю Младенов. Предвижда се минималната работна заплата да стане 270 лв. а пенсиите да скочат еднократно, съобщи още той.

Според министър Младенов колегата му от финансите Симеон Дянков е помолил заседанието на тристранката да се проведе между 15 и 20 юни, за да може да се направи преглед на изпълнението на бюджета. Социалният министър обаче е оптимист, че ще се намерят допълнителни резерви за компенсиране на доходите. Младенов категорично отрече, че увеличението ще е предизборно. „Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение. То ще се случи на база преизпълнение на приходите", смята социалният министър.

 

„Монитор"

 

Щитът на НАТО да покрие цяла България

 

Искаме от НАТО системата за противоракетна отбрана (ПРО) да покрива цяла България, заяви вчера премиерът Бойко Борисов в речта си на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на алианса, която се проведе във Варна. Вчера беше четвъртият, заключителен ден на форума, в рамките на който Борисов разговаря повече от час „на четири очи"Ракетната заплаха за страните членки на НАТО и за Русия е обща." По-рано вчера пред БНТ Расмусен отбеляза, че окончателното решение за това къде ще е щитът още не е взето.

 

„Дневник"

 

Ипотечните лихви паднаха до нивата преди кризата

 

Лихвите по жилищните заеми в България са се понижили до нивата си отпреди кризата, показват данните на БНБ. Една от причините за това е желанието на банките да привличат с атрактивни предложения нови клиенти заради свитото търсене на кредити. През април средните лихви по ипотеки в левове са били 7.99% и 7.98% в евро. В момента например има и промоции съответно за 6.5% и 5.9%.

Въпреки намаляващите лихви обаче търсенето продължава да е слабо, тъй като хората остават предпазливи и не желаят да поемат нови задължения, посочват кредитни консултанти. Освен това банките все още имат много високи изисквания за кредитиране, което също държи клиентите далеч. Експерти очакват през втората половина на годината това да започне да се променя и да накара повече българи да кандидатстват и теглят заем.

 

„Сега"

 

1.3 млн. българи имат ограничен достъп до лекар

 

Достъпът до медицинска помощ в България продължава да бъде неравно разпределен. Близо 1.3 млн. българи от няколко области разполагат с двойно по-малко медици от тези в останалата част на страната. Това показват данни на националната статистика за здравеопазването у нас през миналата година.

Средно 37 лекари обслужват 10 000 българи и по този показател България не е далеч от средните равнища за ЕС (34 по последни данни на Евростат, които са за 2008 г.). Разпределението остава без съществена промяна спрямо 2009 г., но зад тези числа се крие сериозен дисбаланс. Областите, в които има медицински университети и съответно болници към тях, са далеч по-добре осигурени от другите. Във Варна например на 10 000 души се падат 47 лекари, в Плевен - 46, а в София - 45. В този диапазон са и данните за Стара Загора, Пловдив и Ловеч. В същото време в Разград на 10 000 души население се полагат 24.8 медици, в Ямбол и Силистра - по 25. Много под средната обезпеченост с медици са още областите Благоевград, Кърджали, Бургас.

 

„Дума"

 

Полицаи помагали на менте-банкери

 

Двама служители на полицията във Варна се оказаха замесени в незаконна банкерска дейност. Скандалът се разрази вчера, когато приключи няколкомесечното разследване. От март се е знаело, че служители на МВР са набъркани в незаконното лихварство, признаха разследващите.

19 души са задържани, след като бе осветен бизнесът им за отпускане на различни суми пари и заеми. 9 от тях ще бъдат задържани минимум за 24 ч. Сред арестуваните са и двамата полицейски служители. Единият е оперативен работник към звеното "Борба с организираната престъпност" във Варна, а другият бил служител в Първо районно полицейско управление. Двамата униформени изнасяли на групата нерегламентирани банкери служебна информация за лица, имоти и автомобили.

Менте-банкерите отпускали различни заеми, като бизнесът им се спонсорирал от двама варненци. Единият е бизнесмен, собственик на стриптийз барове в морската столица. Другият спонсор пък е митничар, бивш началник смяна в митнически пункт "Автотранспорт".

Клиентите на банкерската банда били предимно физически лица. Срещу огромни лихви хора от Варна и Провадия получавали дори ипотечни кредити, чиято стойност надхвърля 270 000 лв., уточниха разследващите полицаи. Някои от жертвите загубили имотите си поради невъзможност да покриват големите вноски.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати