19 Април 2024 г. Петък

От грамите: България между корупцията, енергийната зависимост и натиска от Русия

2011-05-30 20:45:39
В по-дългосрочен план трябва да окуражаваме България да се отърси от енергийнатна си свръхзависимост от Русия.  Колкото до местните политици, проамериканската коалиция, водена от Сергей Станишев, с когото ще се срещнете, е стабилна в краткосрочен план, но оставането на трите партии заедно в управлението ще зависи основно от това дали страната ще бъде навреме приета в Европейския съюз. Това е записано вграма през 2006 г. от американското посолство в София до тогавашния държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс.

В документа е описано и сключването на анкекс за удължаване на газовите договори с Русия от 2006 г. Според посолството това е станало под натиска на Москва. "Тази енергийна зависимост се усети през декември, когато за малко щяха да се повторят събитията в Украйна, защото вицепрезидентът на "Газпром" Медведев лично заплаши Станишев със спиране на газовите доставки ако България не се съгласи на предсрочно подписване на нов газов договор", описват ситуацията от посолството на САЩ.

Кризата в крайна сметка не се състоя, но основното е , че по силата на действащия договор България плаща газа на цена около 35% по-ниска от пазарната и заради това Москва оказва силен натиск върху София, смятат от посолството на САЩ. Там намират и решение за диверсификацията на източниците в страната. "Да помогнем на България да преодолее енергийната си зависимост от Русия е дългосрочен проект, но ние трябва да останем ангажирани с него".

"Инвестицията на "Ей И Ес" в изграждането на нова топлоцентрала ще помогне за диверсификацията на енергийната зависимост на България от Русия, но в много малка степен. България купува от Русия 88 % от потребявания природен газ и 73% от петрола, което води до огромен търговски дисбаланс между двете страни", пише в грамата.

"Пасивността спрямо корупцията и организираната престъпност е слабото място на сегашното правителство, както и на тези преди него. Това може да започне да се променя под натиска на ЕС и с назначаването на новия уважаван главен прокурор", пише в дипломатическия доклад. Тогава е назначен за главен прокурор на мястото на Никола Филчев - Борис Велчев. 

Натискът продължава
и в следващото правителство

Друга секретна грама на зам. посланика  на САЩ в София Сюзан Сатън от юли 2009 г., също беше публикувана в "Биволь", партньора на Wikileaks  за България.

Премиерът Бойко Борисов очевидно е под напрежение да излезе с решение пред Владимир Путин дали ще придвижи основните руски енергийни проекти в страната. Борисов описа, как при първата им среща на 1 септември 2009 г. в Гданск в неформален разговор Путин е намекнал, че "българите рискуват да останат на студено тази зима, ако Борисов не придвижи проектите".

Това пише Сатън в свой коментар след среща между Борисов, министърът на иконoмиката Трайчо Трайков и представители на три американкси компании на 29 октомври 2009 г., които са представили алтернативни решения за строителствотото на АЕЦ "Белене" и доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй". Срещата е била поискана от Борисов, за да се търсят възможности за енергийна диверсификация.

По време на срещата представител на "Уестингхаус" е предложил алтернативна технология за изграждането на "Белене" при по-ниска цена и от по-новото трето поколение. Той е предупредил, че ако България приеме руският вариант, рискува да се сдобие с "технология сирак", която вече се среща единствено в Русия, Иран, Индия и Китай.

Другият риск, който е посочил, че страната рискува да обвърже България с Русия за следващите 60-80 години. На свой ред Борисов е заявил, че България ще трявба да плати убийствени разходи, ако се откаже от проекта, дори и да няма формално решение за него. В грамата Сатън посочва, че българският премиер е изразил удовлетворение си от отварянето на първия регионален офис на американското енергийно министерство, който се намира в посолството в София.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати