29 Март 2024 г. Петък

Владимира Янева е новият председател на СГС

2011-05-30 20:37:19

С 18 гласа „за“ от общо 23-ма членове на Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

До избора се стигна след балотаж между Янева и Величка Цанова, която бе изпълняващ длъжността председател на СГС. Постът бе овакантен, след като предишният председател Георги Колев оглави Върховния административен съд.

След като бе избрана за шеф на най-големия съд в страната, Владимира Янева заяви, че за нея е важна независимостта на съдиите и ще я отстоява. 

"В градския съд работят колеги, които са достатъчно добри професионалисти и достатъчно силни като характер, за да не се поддадат на натиск, и при едно прозрачно ръководство на съда, при една колегиалност, когато хората знаят, че административният ръководител застава зад действията им, не мисля, че би могъл да бъде упражнен натиск и върху съда", каза Янева.

Тя не отрече близките си приятелски отношения с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, но бе категорична, че това няма да се отрази върху работата й.

Янева не мисли, че приятелството с МВР шефа е повлияло на решението на ВСС. Тя отказа да коментира дали сега министър Цветанов ще продължи критиките си към работата на съдиите.

Във връзка с подписката на съдии от СГС в подкрепа на Величка Цанова (досега изпълняваща длъжността председател на съда), Янева каза, че уважава мнението на колегите си и не мисли, че превъзхожда Цанова.

 

Иначе пред членовете на ВСС новият председател на съда изказа позицията си, че разглеждането на делата при закрити врати  трябва да става по изключение, а комуникацията с външни органи като неправителствените организации от сферата на правораздаването е много важна.

Според Владимира Янева е необходима промяна в информационната система на СГС. Архивирането на делата може да стане електронно, което ще спести време, а делата с висок  обществен интерес трябва да се гледат концентрирано.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати