29 Март 2024 г. Петък

Генералният секретар на ФИФА признал, че домакинството на Катар 2022 е купено

2011-05-30 09:06:32
Отстраненият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър започна своето "цунами" срещу президента Сеп Блатер веднага след края на заседанието на етичната комисия. Под мотива "Блатер трябва да бъде спрян" той  започна да вади наяве всички нечистотии в отношенията във федерацията.

Пред журналистите в сградата на ФИФА отстраненият временно от футбола Уорнър представи текст на кореспонденцията с генералния секретар Жером Валке, в който недвусмислено се намеква, че домакинството на световното първенство през 2022 г. е било купено от Катар.

"На 18 май, когато  разбрах, че политическата борба между Сеп Блатер и Мохамед бин Хамам излиза извън контрол, аз написах на генералния секретар Жером Валке писмо, в което преди всичко акцентирах, че резултатите от изборите могат сериозно да разклатят арабския свят. И освен това исках да помоля Бин Хамам да се оттегли от битката за президентското място във ФИФА"Така и не можах да разбера защо МБХ (Мохамед бин Хамам) реши да участва в тези избори. Може би си е мислил, че има шанс, или пък искаше да изрази своята неприязън към Блатер. Или пък си е помислил, че на президентските избори може да купи ФИФА, така както и на изборите за домакинство на световното първенство през 2022 г. Залагам, че той ще оттегли кандидатурата си. Може да го направи на 1 юни с десетминутна реч. Излизайки на трибуната, той може да каже, че пред Блатер се изправят нови предизвикателства, бла-бла-бла и да слезе под бурните аплодисменти. Ако го направи по-рано, означава, че е загубил. Мисля, че ако се яви на изборите, той може да вземе няколко гласа. Например 60 при поддръжката на Африканската футболна конфедерация."

Президентът на КОНКАКАФ Уорнър добави, че на конгреса на конфедерацията Блатер е подарил на официалните лица по един компютър и е дал на организацията 1 милион долара да ги харчи по свое усмотрение.

"Пред комисията обясних, че на конгреса в Маями на 3 май г-н Блатер направи подарък от 1 милиона долара на КОНКАКАФ да ги харчи както намери за добре. Това разочарова президента на УЕФА Мишел Платини, който беше там. Той заяви на Жером Валке, че Блатер няма разрешение от финансовата комисия да прави този подарък", заяви Уорнър.

Уорнър е със замразени права от етичната комисия на ФИФА, след като беше подаден сигнал за възможна корупция от генералния секретар на КОНКАКАФ Чък Блейзър. "Блатер трябва да бъде спрян, ако си вярва, че има като свой съюзник Чък Блейзър. Блейзър е само един обикновен служител", каза Джак Уорнър, който от доста време е член на Изпълкома на ФИФА.

Блейзър е генерален секретар на КОНКАКАФ от 21 години. По-рано през май той предизвика заседание на етичната комисия по доклад на Карибския футболен съюз по подозрения в раздаване на подкупи при избора на президент на световната централа.

"Бин Хамам никога не е давал подкупи на страните от Карибския басейн. Той отдели 260 хиляди долара за нощувки и самолетни билети, но това са нормални неща. Когато някой те кани, той ти поема разходите", обясни Уорнър, за когото се смяташе досега, че контролира 35-те страни - членки на КОНКАКАФ.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати