28 Март 2024 г. Четвъртък

Мол и здравословно хранене: комбинацията е възможна

2011-05-30 06:00:00

Няколко съвета как да се ориентираме по-добре сред многото изкушения.


Ако излишните килограми ви се лепят с лекота, храната в поредния може да бъде подводен камък в постигането на отслабване до желаната фигура и още повече за здравословно хранене. И за да не съжаляваме в последствие, е добре да мислим навреме.

Контролирате ли теглото си? Освен с покупката на нови принадлежности, със сигурност не ви се иска да запомните поредното посещение в мола с многото поети калории. Но, от друга страна, как да превъзмогнем своето влечение към изкушения като пържени картофки, големи понички и курабийки, ароматни сандвичи и много други?

Разбира се, най-важно е да открием начин да направим здравословния избор измежду всички така примамливи храни. Следните съвети може да са ви от полза:

1. Проверете състава на храните, които обичайно консумирате в мола - колко калории и мазнини съдържат. Това ще ви помогне да ги ограничите.

2. Не ходете в мола гладни. В противен случай рискувате да преядете с нещо, бедно на хранителни вещества, но пък богато на калории. Ето защо, ако сте планирали да посетите търговския център за няколко часа, хапнете добре предварително у дома.

3. Ориентирайте се към ресторант. Ако ще прекарате дълго време в пазаруване, със сигурност ще ви се наложи да ядете в мола. Най-добре е да изберете ресторант, в който сервират „нормална“ кухня, т.е. Не става дума за фаст фууд. Диетолозите съветват да не ядете на крак, а да се настаните удобно и да се насладите на храната. Ориентирайте се например към салата с пилешко, задушени зеленчуци с риба, супа или в краен случай сандвич със запечено пилешко.

4. Кажете НЕ на промоционалните менюта. Въпреки че изглеждат примамливо, не се подлъгвайте да вземете някое от менютата на промоция. Захарните напитки и калоричните десерти, които са задължителна част от тях, ще прибавят голямо количество калории към дневния ви прием.

5. Не пийте калориите. Моловете са известни с големите си хартиени чаши - с кола, шейк, студен чай или натурален сок. Тези подсладени напитки съдържат 200 до 500 калории в зависимост от размера. По-добре си вземете бутилка с вода и я носете със себе си - за да не се изкушите, когато ожаднеете.

Здравословният избор на храна

Ако се чудите какво да изберете, заложете на сигурното и безопасното за талията. Например:

- Вегетарианска пица: Ще намерите пицария във всеки мол. Изберете някоя с пресни зеленчуци и без месо - богата на хранителни вещества и бедна на калории.

- Супа, салата или диетичен сандвич: Насочете се към места за хранене, където предлагат салати, супи или сандвичи. Добрият избор включва супа със зеленчуци, сандвичи с крехко месо като пилешко или телешко филе или салата с печено пиле или скариди.

- Суши: Азиатската кухня присъства в повечето молове. Ако я харесвате, няма нищо по-добро от суши с кафяв ориз. Комбинирайте го с крехко пилешко, салата или супа.

- Домашна храна: В крайна сметка няма нищо лошо да се доверите на собствената си преценка и да си приготвите нещо от вкъщи.

 

източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати