26 Април 2024 г. Петък

Посланик Байърли за сделката с "Газпром": България се предаде

2011-05-29 20:02:21
В сферата на енергетиката, България е твърде зависима от Русия, макар да има и няколко други опции в краткосрочен план. Овчаров знае това, но все пак сключи 23-годишен договор с "Газпром". Това се казва в грама от 26 февруари 2007 година, написана от посланика на САЩ в София Джон Байърли, публикувана в неделя вечер от сайта "Биволъ", българският партньор на Wikileaks.
 
Писмото на дипломата е по повод готвено посещение на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в САЩ. В грамата се посочва, че макар условията по сделката да не изглеждат обременяващи, дължината на ангажимента, както и потайността около сключването на договора повдигат въпроса за какво България се е "предала" при сключването на тази сделка. "Отговорът почти сигурно е изграждането на новата атомна електроцентрала в Белене на р. Дунав, възложено на консорциум - собственост на "Газпром", посочва Байърли.
 
Американският дипломат предупреждава, хората които ще имат срещи с Овчаров, че той е "загадъчна и противоречива фигура - свързана с корупцията и руските енергийни интереси". Посланикът все пак признава, че икономическия и енергиен министър е привърженик на по-либерална икономическа политика, за разлика от много от неговите колеги социалисти.

"Той (Румен Овчаров, б.а.) има политическите и умствени способности да подбира най-добрите играчи на масата, но е предпазлив и потаен. В лични срещи, лице в лице, той може да бъде едновременно и очарователeн и отблъскващ", завършва описанието на Овчаров Джон Байърли.
 
Според дипломата "конфликт на интереси " ще бъде най-мекия начин да се опишат отношенията на бившия икономически министър с български и руския частен сектор. "Въпреки това, за разлика от някои други министри в това правителство, ние нямаме доклади за участието на Овчаров в корупция, пряко засягаща американски компании", признава дипломатът.
 В определена степен той е облагодетелстван лично от позицията си в правителството и изглежда, че това е най-вече заради топлите му отношения с различни руски енергийни интереси и български посредници, участващи заедно в сключването на големи сделки".
 
Посланикът на САЩ изразява надежди, че визитата на Румен Овчаров в Щатите ще даде възможност на САЩ да натиснат за по-големи усилия в борбата с корупцията и пиратството срещу интелектуална собственост, за модернизиране на регулаторна среда, за повече прозрачност в управлението и за разнообразие на енергийните доставки.
 
"Парадоксално, като личност, отговорна за привличането на външните инвестиции, Овчаров разбира ясно, че корупцията, както и схващането, че тя е широко разпространена, вреди на икономиката на страната. Неговите събеседници във Вашингтон следва да наблегнат особено, че за да привлече американски инвеститори, България се нуждае от нещо повече от образована работната сила и ниска цена на труда. Необходима е прозрачност в бизнеса и в правителство. Необходими са съдилищата, които да решават правните спорове справедливо и в кратки срокове и е необходимо да се насърчават по-ефективно чуждестранните инвеститори", анализира Байърли.
 
Той все пак признава, че България е не лошо място за предприемчиви американски инвеститори, като нивото на корупцията варира от сектор в сектор, а за големите играчи е по-лесно в сравнение с малките. Съветът на дипломата е да се стои далеч от някои министри в правителството.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати