24 Април 2024 г. Сряда

Тотална забрана на пушенето поискаха наши лекари

2011-05-29 18:15:59

Лекари от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София" настояват законът затоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България да влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Това обяви д-р София Ангелова на пресконференция в БТА.

Лекарите от белодробната болница ще изпратят специалнообръщение към премиера Бойко Борисов, в което детайлно мотивират искането си.

Д-р Ангелова подчерта, че рекламите на тютюневите компании не показват страшното лице на последиците от цигарите, болката и страданието в очите на болните, техния житейски крах и смъртта на пушачите.

Лекарите обаче ежедневно се сблъскват с тези проблеми.

По думите на д-р Ангелова, тревожен е фактът, че 85-90% от болните в белодробните клиники са пушачи, а две трети от останалите 10-15 процента са пасивни пушачи.

Това са хора, които не пушат, но живеят или работят с пушачи.

Специалистите от белодробната болница представиха данни на СЗО, от които става ясно, че непушач, който  работи 8 часа в задимена от цигарен дим среда, поема  токсини, равни на 5 изпушени цигари.

Лекарите алармират, че тютюневият дим в дома, на работното място и в училищата е заплаха за всеки.

Д-р Гергана Гешанова и актрисата Кристина Белчева  изразиха безпокойството си от факта, че 50 на сто от българите пушат, а останалите се опушват от тях.

Изключително тревожен е и проблемът с ранното пропушване при децата. Близо 50 процента от младите хора на възраст между 15 и 18 г. са трайни пушачи. В толкова млада възраст пушенето води до огромни рискове за белите дробове.

По данни на РИОКОЗ-София 60% от българките пушат по време на бременност. Специалистите подчертава, че това е изключително опасно за плода, който получава спазми и гърчове само при едно дръпване от цигара. В  обръщението си към премиера лекарите от белодробната болница заявяват, че не могат да останат безразлични към факта, че болестите на дихателната система са на първо място в страната по заболеваемост, а водещата причина за тях е тютюнопушенето.

Статистиката на болницата показва, че с всяка изминала година нараства броят на болните от хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, известна като болестта на пушачите. Тя е причина за инвалидизация на  пациентите.

Лекарите алармират, че нараства и броят на болните от  рак на белия дроб като статистиката показва, че  тенденцията е към снижаване на възрастта.

През 2009 г. от 3000 пациенти, преминали през белодробната болница, 93% (2790 души) са пушачи, а 210 са непушачи, като от тях 156 са пасивни пушачи. Статистиката за 2010 г. показва, че при същия брой  приети пациенти 2670 са пушачи, 330 са непушачи, като от тях 289 са пасивни пушачи.

През 2008 г. от приетите в болницата 740 са били с ХОББ, а 849 с карцином на белия дроб. През 2009 г. с ХОББ са 1206 от приетите в болницата, а с карцином - 948. За 2010 г.  статистиката показва, че болните с ХОББ са 1278, а с карцином са били 903-ма души.

Увеличава се и смъртността, както сред активните, така и сред пасивните пушачи. През 2008 г. от пациентите на белодробната болница са починали 93-ма души, през 2009 г. - 112, а през 2010 г. - 121.

Световната статистика показва, че на 47 секунди по един жител на планетата умира от последиците от тютюнопушенето.

Проведен е научен експеримент, при който на 5-тонен индийскислон е инжектиран венозно 1 милиграм никотин. Опитът е довел до смъртта на слона.

По случай 10-годишния юбилей от стартирането на кампанията „За живот без тютюнев дим" лекарите от „Св София" организират концерт с презентация, на 31 май в НДК. През същия ден от 10 до 13 ч. лекари ще преглеждат безплатно в градинката пред „Кристал".

Тютюнопушенето се лекува, както медикаментозно, така и с алтернативни методи като иглотерапия и лъчетерапия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати