27 Април 2024 г. Събота

WikiLeaks: Р. Овч. е корумпиран, но безопасен за САЩ

2011-05-29 16:12:33

Енергийният министър Румен Овчаров е свързан с корупционни схеми и руски енергийни интереси, но не е директна заплаха за американските компании. По този начин американският посланик Джон Байърли описва станалия известен като „Р.Овч" политик преди негова визита в САЩ през 2007г.

Това става ясно от публикувана в неделя нова грама на бившия американски посланик Джон Байърли в София. Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

В доклада на дипломата се твърди, че Овчаров е с по-либерални политически въжделения от съпартийците си от БСП и има политическите и менталните възможности да бъде "един от най-добрите играчи". Въпреки това "тъмната страна" на енергийния министър е достатъчна причина Байърли да препоръча американските колеги на Румен Овчаров на правителствено равнище да избягват срещите с него.

Според Джон Байърли понятието „конфликт на интереси" е най-мекото определение за отношенията между Овчаров и частния бизнес. Дипломатът подчертава, че корупционните схеми, в които е замесен министърът, се отличават от някои други в кабинета „Станишев" и не накърняват интересите на американските компании, опериращи у нас.

В грамата посланикът на САЩ посочва, че корупцията у нас и особено в земеделското министерство е основна спирачка за американския бизнес в България и, парадоксално, Румен Овчаров разбира това добре.


Посланикът отбелязва, че страната ни и към дадения момент е добро място за по-предпазливите инвеститори, като корупцията в различните сектори е на различно ниво, големите компании се справят по-лесно, а „колкото по-далеч е някой от определени министри, толкова по-равни са условията".

Джон Байърли коментира, че зависимостта на България от Русия в енергийният сектор е твърде голяма, но все пак има алтернативи. Въпреки това обаче Овчаров е подписал 23-годишно споразумение с „Газпром". Дипломатът посочва, че принципно заложените в него параметри са добри, но е притеснителна голямата му продължителност и фактът, че вероятно е обвързано със строежа на АЕЦ „Белене". 

 

Писмото е адресирано до държавния секретар на САЩ Кондолиса Райс. В него посланикът също така казва, че правителството на Тройната коалиция е "поискало и заслужава активната подкрепа на САЩ" за бъдещото членство в ЕС. Той информира Райс, че българите ще искат да представят договора за военно партньорство като свой актив.

"Вашето цялостното послание трябва да бъде, че България е ценен партньор в сферата на сигурността и в пълния кръг от интереси на САЩ", съветва Джон Байърли. "Важно е правителството и обществото да чуят от Вас, че България е ценен и равноправен партньор, не само в сферата на сигурността, но в цялия спектър на нашите отношения", е неговата препоръка за официално становище от страна на американското правителство. 

По повод енергийната стратегия на България Байърли казва, че 88% от нуждите на природен газ за България и 73% от нуждите на петрол се доставят монополно именно от Русия, което създава огромен търговски дефицит, както и силна енергийна зависимост.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати