29 Март 2024 г. Петък

България с газ за 300 години

2011-05-29 07:20:49
Запасите от шистов газ в България са между 300 млрд. куб. м и 1 трилион куб. м. Това са предварителните оценки на американски компании, които залагат пари на прогнозите си, каза в събота икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от "Труд".

Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г., допълни той. Сега годишното ни потребление е около 3 млрд. куб. м, като 90% от тях се внасят от Русия.

Американската компания “Шеврон” спечели конкурса за проучване на залежи от шистов газ в района на Нови пазар, каза Трайков. Фирмата е предложила на българската държава 30 млн. евро възнаграждение само за правото да търси синьо гориво.

Така тя е изпреварила другия кандидат - канадската BNK Petroleum.

 “Количества 1 трилион куб. м звучат наистина фантастично. Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г.”, каза Трайков. Пред “Труд” той поясни, че първите резултати от проучванията се очакват след 2 г.

Договорът с “Шеврон” ще бъде сключен до две седмици. Още два конкурса за проучвания за шистов газ в Североизточна България текат в момента.

“Надяваме се да се открият нови количества природен газ в шелфа ни в Черно море”, каза Трайков. По думите му газовите споразумения с Русия трябва да са вариантни и да ни дават възможност да реагираме.

На 17 юли 2010 г. двете страни се споразумяха в срок до 30 юни 2011 г. експерти на “Газпром” и “Булгаргаз” да договарят параметрите на новите договори за доставка на синьо гориво за България. Според проекта за енергийна стратегия на страната те няма да бъдат дългосрочни.

Междусистемната връзка между България и Гърция ще бъде готова през 2014 г. Тогава ще можем да получаваме газ от Азербайджан по тръбата TGI - Турция, Гърция, Италия.

В периода от началото на световната икономическа криза годишната консумация на синьо гориво в нашата страна е около 3 млрд. куб. м. Около 90% от тях се внасят от руския гигант “Газпром”, а останалите количества се добиват от “Мелроуз” край Варна.

Шистовите скали са нетрадиционен източник на природния газ. Те са разположени по-дълбоко от другите находища и затова добивът е по-скъп. Един от начините за извличане на газа от тях е чрез дълбочинни микроземетресения.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати