28 Март 2024 г. Четвъртък

Икономическото министерство: Енергийната борса ще бъде регионална, а не национална

2011-05-28 10:47:02
Енергийната борса в България ще се обедини с румънската. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков, който днес представи пред журналисти постигнатото от ведомството му в областта на енергетиката. "В момента НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества изграждат платформи за почасов пазар, очаквам в началото на юни да започнат и тестовете на системата", каза Трайков. Той обясни, че причина за обединяването с румънския енергиен пазар е липсата на достатъчно ток за свободна продажба в България.

"На първият етап от функционирането на борсата, цените няма да са изкуствено ниски като тези налагани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР - бел. ред.), но с течение на времето ще се доближат максимално до свободния пазар", каза Трайков.

Според първоначалният план на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) борсата трябваше да заработи тестово още от началото на април. Освен почасов пазар, на нея ще може да се купува електроенергия за утре и за резерв, съобщиха преди два месеца от "Сименс". Компанията е доставчик на оборудването за организирания пазар.

Изграждането на енергийна борса в България е струвало около 4 млн. евро, показва справка в регистъра за обществените поръчки, документацията на програма ФАР и на норвежката програма за сътрудничество. Доставчик на оборудването за нея е германската "Сименс", която досега е печелила две поръчки. На пазара енергия ще могат да продават НЕК, АЕЦ "Козлодуй", електроразпределителните компании ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН и всички централи, които могат да си го позволят. На борсата най-вероятно няма да се включат производителите на възобновяема енергия, защото тя е много скъпа и ще се миксира заедно с друг вид енергия, преди да бъде предложена за търгуване.

Още през 2003 г. България е спечелила проект за създаване на среда за функционирането на свободен енергиен пазар. За това са били предвидени 1.9 млн. евро по програма ФАР. Държавата не е могла да усвои навреме средствата и срокът за изпълнението на проекта е удължен до 30 ноември 2007 г. според съобщение на финансовото министерство оттогава.

През 2008 г. агенциите за управление на програма ФАР в страната изгубиха акредитациите си и не ясно дали сумата за изграждане на първия етап от енергийната борса не са били сред загубените средства. Потърсени за коментар по състоянието на проекта, от икономическото министерство не отговориха до редакционното приключване на броя.

За доставчик на оборудването на системата е избрана "Сименс", която се е състезавала с френската "Арева" и испанската АТОС. В началото на 2009 г. Електроенергийният системен оператор е обявил поръчка чрез договаряне с покана за допълнително изграждане на системата на стойност 1.44 млн. евро. Мотив за избора на процедура е, че "Сименс" вече веднъж е била избрана и не е било възможно да бъде сменена като доставчик.

През  2008 г. министерството на икономиката е спечелило проект по норвежката програма за сътрудничество в България и Румъния. От него страната е усвоила 326 хил. евро за усъвършенстване на борсата. Парите са дадени за консултантски услуги. Министерството е доплатило от бюджета си 57 хил. евро. Проектът за изграждане на енергийна борса продължава.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати