24 Април 2024 г. Сряда

БАН: Корпоративното управление у нас се подобрява, но страната ни е на опашката в световен план

2011-05-28 10:41:47
Корпоративното управление сред публичните компании в България се подобрява, но страната ни все още е на опашката по тези практики, сравнена с други държави. Това съобщиха икономисти от Института по икономика към БАН при представянето на изследване за практиките на доброто корпоративно управление у нас.

Проучването е направено сред 150 компании, които са листвани на Българската фондова борса, съвместно с агенция "Медиана". Разбирането на добрите практики в тази област вече излиза от сферата на отношенията само между мениджъри и акционери и започва да обхваща и други области. Сред тях са добросъвестното поведение към доставчици, контрагенти, държавни и общински структури, работа за обществения интерес, обясниха учените.

Те посочиха, че се увеличават мениджърите, които вземат самостоятелно все по-голяма част от важните решения в компаниите. Остава обаче намесата на собствениците при вземането на решения за инвестициите, развойната дейност и финансите на фирмата, съобщи доц. Спартак Керемидчиев от института.

Като цяло проучването е показало добро спазване на правата на дребните акционери – тема, много чувствителна още от създаването на БФБ. Една от добрите практики в тази сферта е публикуването на достатъчно информация от компаниите и достъпът до нея. Икономистите отбелязаха, че само 5% от решенията на общите събрания на акционерите за последните три години са били оспорени в съда.

Спазването на правата на миноритарните собственици обаче си остава една от проблемните области. От БАН съобщиха, че в рамките на проекта им за разпространение на корпоративно управление ще се постараят да помогнат за разширяването на добрите практики.

Според тях има силна връзка между конкурентноспособността на дружествата и тяхното корпоративно управление. Доц. Пламен Чипев посочи като лош пример източването на държавните компании през пъврите десет години от демокрацията – тогава те са имали собственик, но той е оставил мениджърите да действат не в обществения интерес.

"Казваме, че имаме добра среда, най-ниските данъци, но инвеститорите не идват.", коментира Чипев. По неговите думи доброто корпоративно управление може да помогне за привличане на инвеститори.

Разлика в поведението на едни и същи фирми има в чужбина и у нас, стана ясно от думите на икономистите. Доц. Митко Димитров коментира, че има доста случаи на чуждестранни компании, които се държат по един начин в своята страна, където и контролът е по-висок, и по друг – в България, където контрол почти няма. Като цяло обаче компаниите с чужди акционери пренасят и у нас изградените си вече практики в тази област и показват по-добро спазване на практиките в сравнение с много български дружеста.

Проучването е показало, че 58% от мениджърите са "за" създаването на схеми, с които служители да участват в управлението и разпределнието на печалбата, докато 12% са били против, а 30% са се въздържали да дадат отговор. Общо 49% от анкераните 150 компании нямат разписани ясни правила за избягване на конфликта на интереси. Само 31% от фирмите осигуряват допълнително служителите си за пенсия и едва15% им предоставят и допълнителни доброволни здравни услуги. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати