Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow България arrow Скандал! Цигани съсипват уникален български манастир!

Скандал! Цигани съсипват уникален български манастир!

  Print E-mail
2010-07-20 10:38:17
източник: razkritia.com

Голяма група циганисъсипват уникален български манастир, който се намира в покрайнините на столичния квартал „Илиянци“.

Макар много от жителите на София да не подозират, в покрайнините на града се намира перлата на Софийската Света гора – манастирската църква „Св. Илия“. Построена през 15-16 век, стените на светата обител са изписани с уникални стенописи. Учените твърдят, че това е най-ранният точно датиран и почти цялостно запазен стенописен ансамбъл в нашата страна.

Но за съжаление, не от туристи се посещава това място, а от цигани. „Братята“ роми ежедневно задигат нещо от манастира, откраднали дори и оградата. Апашите са посегнали и на металните порти на двора, както и на покрива, оцелял цели пет века преди това. Циганите са откраднали и голям свещник, както и множество други предмети от манастира.

„Идват с каруци, задигат всичко, което може да бъде продадено на вторични суровини, и на следващия ден се връщат пак“, споделя стопанинът на храма отец Йордан.

Той казва, че са необходими над 20 000 лева, за да се реставрира обителта и да се направи ограда, която да спре нашествениците.

„Искаме да поддържаме това свято място – нашето изключително културно богатство. Желанието ни е да направим нужния ремонт и да сложим табели затуристите„, твърди отецът.

Иначе манастирът е същинска перла – през Възраждането е един от най-богатите манастири в България, като на същото място дори се открива килийно училище, където учат всички деца от региона. В училището е идвал и Васил Левски.

А стенописите са впечатляващи – предполага се, че част от тях са дело наПимен Зографски. А под самата сграда се намира римска вила със светилище.

Но светата обител е под постоянните набези на циганите, които малко, по-малко унищожават цялото ни културно наследство. Наред с това няма и достатъчно средства, които да осигурят запазването на уникалния манастир.

„Настоятелите и свещеникът сме се превърнали в що-годе клошари. Налагало се е да събираме оттук-оттам материали и средства, за да можем да издържаме манастира. Малко ни помогна и общината, като ни осигури работници, които косят тревата и почистват района. За спасяването на манастира обаче е необходимо да се построи ограда, защото всичко, което е в него, се краде“, споделят болката си църковните настоятели.


  
 
Коментари (1)
Добави коментар
  • дан - 2011-12-23 07:06:05
  • мангали ,бог е търпелив,ще ви чака да се покаете и ако не го направите ,ще ви предаде на сатаната и тогава жална ви маика.
 
Последни новини от категория България
Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
< Предишна новина   Следваща новина >
 

АНКЕТА

Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?