20 Април 2024 г. Събота

Путин казал "не е хубаво да сте на студено", не заплашвал

2011-05-27 10:43:27

Репликата "Не е хубаво на студено" е била казана от премиера Владимир Путин в един от разговорите с Борисов, но не в смисъл на заплаха. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на питане на народните представители Иван Костов и Иван Иванов от ДСБ за противодействие на заплаха за сигурността на страната.

Информацията за натиск от страна Путин беше публикувана от Wikileaks.

"Имал съм няколко разговора с премиера Путин, държа да отбележа, че в един от тях водихме разговор относно газовата криза и действително подобна реплика от типа "Не е хубаво да сте на студено" е казана, но тя не е казана в смисъл, че видите ли, ако не изпълните другите проекти, ще ви оставим на студено", заяви Борисов. 

Той отново каза, че преговорите за доставки на газ са трудни, и припомни за опитите за отстраняване на посредниците и за неутрализиране на последиците от подписаните лоши договори. Според него там се върви към успех. 

„Имахме няколко много тежки разговора с него, но мисля, че той разбра – относно „Бургас–Александруполис”, той не е изгоден за България и се съгласихме, че екологичната оценка е най-важна. Предложих на Путин да го заведа на „Белене” да види какъв гьол има там и какво сме заварили“, каза още премиерът.

Той съобщи, че днес ще бъде подписано споразумение с американската енергийна компания "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво. 

Борисов обясни, че сутринта е разговарял с представителите на компанията и със споразумението с тях ще се осигури диверсификация на доставките на гориво. До момента доставките са само от Русия.

Френски газ няма да доставяме, обяви премиерът и каза, че въпреки тромавите процедури ще се довършат газовите връзки с Турция и Гърция. 

Газовите договори са чисто търговски договори. Руската страна има нужда да продава своя газ и да получава пари за това. Като член на ЕС и НАТО България е защитена в много голяма степен от преднамерени действия. В Брюксел за „Южен поток” се води дълъг разговор с цел недопускане на подобни действия срещу друга държава, увери Борисов. 

По думите му Европейската комисия ще участва активно във всичките ни преговори за „Южен поток”, както и в преговорите, които ще се водят за в бъдеще.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати