28 Март 2024 г. Четвъртък

НС отсъди: "Атака" е опасна за България

2011-05-27 10:23:15

С пълно мнозинство от 127 гласа парламентът прие остра декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозния мир в страната.

Декларацията беше прочетена от съпредседателя на „Синята коалиция” Иван Костов, но е съгласувана с лидерите на останалите парламентарни групи от ГЕРБ, ДПС и „Коалиция за България”.

Единствено „Атака” се разграничи от съдържанието на текста.

С документа депутатите осъдиха петъчната агресия на партията на Волен Сидеров в центъра на София.

„С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество”, е суровата присъда на всички партии в парламента.

Четирите политически партии изразиха дълбока загриженост от опитите да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа.

„Със своя опит срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на България, „Атака” е опасна за управлението на страната”, се казва още в декларацията на ГЕРБ, ДПС, „Синята коалиция” и „Коалиция за България”.

Последва отново призив към прокуратурата и съда да спазят конституцията. Апелът към медиите беше да не дават трибуна на езика на омразата.

Единственият депутат на Волен Сидеров, който коментира декларацията, беше Станислав Станилов. Той обясни, че декларацията е нелегитимна и „Атака” няма да участва в дебата.

„Не са получени предварително резултатите от разследването на прокуратурата за инцидента пред джамията. Вие предварително ни обявявате за съдници и ни осъждате на смърт”, коментира депутатът от „Атака”.

 

Възможни са нови провокации около днешната петъчна молитва, потвърдиха в парламента. Отделно един от друг Явор Нотев от „Атака” и Иван Костов предупредиха, че имат информация за ново напрежение пред софийската джамия "Баня Баши" днес.

От „Атака” побързаха да се разграничат от такива действия, като обясниха, че няма да ходят пред софийската джамия, нямат и разрешение за такъв протест.

Иван Костов призова представителите на мюсюлманската общност да не се поддават на провокация.

„Няма нужда да защитавате себе си, защото държавата е в състояние да ви защити”, обяви от трибуната на парламента бившият премиер. И призова да не се отпушва бутилката на религиозното напрежение в страната.

Костов обясни, че декларацията на парламента е сигнал към Европейския съюз, Арабската лига и Ислямската конференция. За това, че България е твърдо решена да не се превръща в ксенофобска страна и е в състояние да противодейства на провокации за напрежение на религиозна основа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати