18 Април 2024 г. Четвъртък

Без застрахователни стикери по колите

2011-05-27 05:48:08

„24 часа"

 

Нашeто море най-евтино в Европа

 

орето в България излиза най-евтино в сравнение с всички страни с плажове в Европа, включително и Турция. Това бе доказано със специално изследване, поръчано от германския пътен съюз ADAC. Експерти на организацията обиколили по списък десетте най-посещавани от туристи европейски държави. Посетили 50 курорта в тях, където сравнявали цените на 34 продукта, свързани със странични харчове, които обикновено възникват по време на отпуск на едно четиричленно семейство. По повечето изследвани показатели България била с най-ниски цени. Отстъпваме само на Хърватия по евтините шезлонги.

 

„24 часа"

 

Проверяват фирма на Васил Божков за евросубсидии

 

Управителят на "Пропърти ВБ", която изкупи обезлюденото родопско село Чамла, е разследван за неверни документи за субсидии.

Според търговския регистър бизнесменът Васил Божков е собственик на "Пропърти ВБ", а управител е актьорът Любомир Гешев. Дружеството кандидатствало за евросубсидии по схема за единно плащане на площ и плащания за природни ограничения на земеделски стопани в планински райони. Разследване установило, че Гешев е посочил в подаденото заявление за подпомагане за 2010 г. площи в землището на село Чамла, които не са собственост и не се ползват на правно основание от дружеството, потвърдиха от прокуратурата в Смолян. Причината е, че не за всички площи имало документи, с които дружеството да удостовери, че има право да ги ползва.

Подадени за субсидии са 400 дка, за които сега е назначена картографско-геодезична експертиза, която да уточни колко от тях са на дружеството на Божков.

При доказване на вина за това престъпление се предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Дружеството е броило за имотите 643 089 лева на 171 собственици на земи в селото през 2006 и 2007 година, става ясно от службата по вписванията в Смолянския окръжен съд. Идеята на Божков тогава бе да се прави ловно стопанство.

Селото същестува от 74 години. Според поставена плоча там са живеели 14 рода. През 1984 година напуснал и последният човек от Чамла, но не е заличено от картата, от НСИ и ГРАО. Имало е училище, електричество, ток, път, вода и дори телефони. Сега вече от тези придобивки няма и следа.

 

„Труд"

 

Разследват чадър над 12 коли на МВР дарители

 

"Когато получава дарение, МВР не се задължава по никакъв начин да върши каквато и да е услуга на дарителя!" Това заяви зам. вътрешният министър Димитър Георгиев по сигнала, че в София се движат, без да бъдат проверявани, лимузини на фирми, снабдяващи полицията с бензин.

В сряда Би Ти Ви излъчи любителски кадри от вътрешността на караулка на Околовръстното шосе, в която виси списък с номерата и моделите на 12 автомобила, които не трябва да бъдат спирани за проверки. На листа със "заповедта" няма нито подпис, нито печат. Полицай със закрито лице и променен глас обясни пред камерата, че магистралните ченгета имали устна заповед от шефа си Васил Илиев да не махат със стоп палки и да не търсят справки в компютрите за колите на спонсорите.

"Има такъв сигнал. Той е анонимен и е за автомобилите на 5 фирми. По него се извършва проверка на Дирекция "Инспекторат", възложена със заповед на главния секретар на МВР Калин Георгиев", каза зам. вътрешният министър Георгиев. И уточни, че срокът за приключване на вътрешното разследване е един месец.

 

„Труд"

 

Без застрахователни стикери по колите

 

Застрахователните компании няма да имат правото да слагат стикери по колите. Този вид маркиране няма и да е задължителен за влизане в сила на полиците, гласуваха депутатите при първото четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането.

Забранява се поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключена застраховка за него.

Лице, което управлява моторно превозно средство с поставени знаци, белези или други индикации, с изключение на такива, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт или попадат в изключенията, се наказва с глоба от 50 лева, е записано в поправките.

Застраховател, който извърши или допусне извършването на нарушение, т.е. ако обвърже застрахователния договор, както и изпълнението на задълженията по него с поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение - от 60 000 до 120 000 лв.

Застраховката "Гражданска отговорност" вече ще се плаща накуп при сключването й.

 

„Стандарт"

 

US щит на връх Ботев

 

Щатски радар на връх Ботев ще ни направи част от противоракетния щит на НАТО. Този сценарий ще се обсъжда на форум на Алианса във Варна, научи "Стандарт". Досега се смяташе, че България ще разчита на защита от системата за прехващане на балистични ракети, но няма да участва в нея. Нежеланието на Турция да предостави радарите си обаче накарало Алианса да търси алтернатива. Идеята е противоракетният щит да ползва локатори в Румъния и България, които да насочват прехващачи, разположени на кораби в Средиземно море. Това предвижда доклад на висшия натовец Реймонд Кноп, който ще бъде прочетен на Парламентарната асамблея на Алианса във Варна. Радарът на родния връх трябва да бъде разположен до края на 2013 г. Няма опасност да станем мишена на терористи заради участието ни в ПРО, коментира пред "Стандарт" Доброслав Димитров, председател на комисията по отбрана в парламента.

 

„Стандарт"

 

 

"След президентските и местните избори наесен ще започнем консултации за промяна на конституцията". Това съобщи пред български студенти в Хага премиерът Бойко Борисов. Той е на двудневно посещение в Холандия, където откри Седмата световна среща на родните медии, която БТА организира. "Ще предложим да отпадне ограничението кандидат-президентите да са живели в страната последните 5 години, както и това да са родени в България", обясни Борисов. И побърза да уточни, че промяната ще бъде предложена след вота през октомври, за да не се появят спекулации, че ГЕРБ ремонтират основния закон заради Кристалина Георгиева и евентуалната й кандидатура за "Дондуков" 2.

 

„Монитор"

 

Махат стикера „Охрана" от входната врата

 

Да се забрани лепенето на стикери по входните врати на домовете, които обозначават охраняваните и застрахованите обекти. Такъв вариант се обсъжда в Министерството на вътрешните работи, съобщи вчера зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов. Целта била да се пресекат евентуални комбини между застрахователи, охранители и обирджии. Както показват полицейските хроники, не веднъж се оказвало, че заловените  крадци били подпомагани от гардове.

Междувременно вчера депутатите приеха на първо четене поправките в Кодекса за застраховането, с които се забранява лепенето на стикери „Автокаско" на стъклата на колите. В момента, за да влезе в сила застраховката, собственикът на автомобила задължително трябва да си доплати за маркировка.

 

„Монитор"

 

Половин изпит вкарва в гимназия

 

Дори и с половин изпит седмокласниците ще получат право да се борят за място в елитните гимназии тази година. Това гласят инструктажите на просветното министерство, които квесторите ще прочетат на всички 57 400 седмокласници преди изпита по български език и литература в 9 часа днес.

Изпитите се състоят от два модула, като първият е задължителният за всички тест за национално външно оценяване, а вторият е преразказ на непознат текст. В деня на изпита всеки ученик получава пълната свобода дали да остане, или да си тръгне преди преразказа.

 

„Монитор"

 

 

Обясненията на опозицията, че постът на президент, който е пост №1 в държавата, е бягство, като се кандидатираш за него, и че трябва да се изпрати там някой друг, са дезертиране от вота за държавен глава. Такава констатация направи премиерът Бойко Борисов, който вчера откри Седмата световна среща на българските медии в Хага.

Той намирал за напълно нормално партиите да номинират за тази позиция своя лидер. Според Борисов ГЕРБ е единствената формация, която има оправдание да не го направи, тъй като председателят й е  премиер.

99,99% съм казал, че няма да се кандидатирам за президент. Вече ми омръзна година и половина едно и също да повтарям. Сложил съм 0,0001% просто като нормална вероятност, като теория на вероятностите, а и да уважа решението на партията, която ме номинира на първо място, отвърна Борисов на въпрос, дали все пак няма да се впусне в надпреварата за „Дондуков" 2, след като името му е сред трите спрягани като евентуални кандидати за поста в ГЕРБ.

Според шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова най-големият позитив от евентуалното кандидатиране на Борисов за президент е, че политик с неговия авторитет ще изпълни с ново съдържание президентския пост.

 

„Дневник"

 

 

Програмата за ремонт на гръцката икономика не е дерайлирала, но най-вероятно ще отнеме едно десетилетие преди да разберем дали фискалните и други реформи са сработили. Това заяви пред журналисти в Рио де Жанейро главният икономист на международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар, според когото страната е затънала в очаквана, но "доста по-дълбока рецесия".

В четвъртък анализаторите на сп. "Икономист" прогнозираха, че структурните недостатъци и ниската конкурентоспособност на гръцката икономика ще пречат на възстановяването й чак до 2030 г. Според "Икономист интелиджънс юнит" до 2020 г. годишният растеж на БВП ще бъде от едва 0.5%, а в десетилетието до 2030 г. - от 1.5%. Държавните служители силно ще се съпротивляват на промените, а прекалени регулации, корупция и тежест от застаряващо население върху социалната система и трудовия пазар ще пречат на реформите, предупреждават анализаторите.

 

„Сега"

 

Проблемните кредити минаха рекордните 19%

 

Ситуацията с проблемните кредити в банковата система значително се влошава. Делът им вече надминава рекордните 19% от общо отпуснатите заеми. Очакванията на анализаторите са пикът на лошите заеми да настъпи към средата на годината и след това да започне подобрение.

В края на април лошите и преструктурираните кредити възлизат на 7.74 млрд. лв., което е 19.3% от общо отпуснатите заеми без овърдрафтите, разкрива публикуваната вчера парична статистика на БНБ. В графата "лоши и преструктурирани" влизат заемите с просрочие над 90 дни плюс предоговорените заради финансови затруднения на клиента. За сравнение преди година проблемните кредити бяха с 2.4 млрд. лв. по-малко и възлизаха на 13.7% от всички заеми. На този фон отпуснатите от банките заеми на бизнеса и гражданите са се увеличили само с около 2%, или с 1 млрд. лв.

Най-лошо е положението при фирмените кредити, при които вече всеки пети заем е проблемен. От близо 32 млрд. лв., раздадени от банките на бизнеса, към 5 млрд. лв. са с просрочия на вноските и влошено финансово състояние на кредитополучателя. Делът на проблемните потребителски заеми е 18%, а на жилищните - 17%.

 

„Дума"

 

 

Журналисти споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Това пише посланикът на САЩ у нас Джон Байърли на 9 май 2006 г. в грама, в която прави подробен портрет на Бойко Борисов, публикувана от "Уикилийкс" и преведена в сайта "Биволъ".

Докладът е с гриф СЕКРЕТНО/НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен е само СВРЪХСЕКРЕТНО. Причините за класифицирането са с код 1.5 (b,d), което значи, че са използвани конфиденциални източници. Грамата освен това е една от малкото в масива от 978 доклада от София, одобрени едновременно от политическия, военния и съветника по сигурността на посолството, освен от посланика.

Още по обяд вчера посолството на САЩ побърза да разпространи позиция. "Дипломатическите телеграми често са само предварителни, непълни анализи. В този смисъл посолството не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали", се казва в нея.

Борисов призна в Хага, че е разговарял с Джеймс Уорлик, въпреки че не четял "Уикилийкс". "Те публикуват това, което излиза в "жълтата" преса, или коментари на различни партии", каза той.

В доклада се посочва, че Борисов е подозиран в "сериозна контрабанда на метаамфетамини". "Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения", пише Байърли.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати