26 Април 2024 г. Петък

Aiko ще инвестира близо 120 млн. лв. в следващите пет години

2011-05-27 05:32:52
Веригата за мебелни магазини Aiko ще инвестира 117 млн. лв. в следващите пет години, съобщи Надя Китанова, мениджър на компанията. Средствата ще бъдат вложени в откриването на четири нови магазина в страната, подготовка на стратегия за излизане на чужди пазари и ребрандиране на марката, допълни тя. В периода 2008 - 2011 г., компанията е инвестирала 65 млн. лв.

Първият магазин предстои да бъде отворен в Бургас следващия месец, каза Петър Василев, маркетинг мениджър на компанията. Той ще е най-големият с площ от 15 800 кв.м, като инвестицията в него е 39 млн. лв., в което е включено и зареждането на магазина. Варна, Пловдив и още един магазин в София са другите градове, в които Aiko ще отвори магазини. В момента компанията има два обекта в столицата и един в Стара Загора. Има изграден и собствен логистичен център.

Компанията отчете увеличаване на пазарния си дял на пазара в София от 15% през 2008 г. на 22% през тази. Потенциалът на пазара на мебели в София се оценява на 600 млн. лв. годишно от Aiko. В Стара Загора Aiko има 58% пазарен дял, като в магазина й, колкото и невероятно да звучи, пазаруват дори пловдивчани, каза Василев. Това е причината компанията да вземе решение да отвори обект в Пловдив. Оборотът на компанията за послднит пет години надхвърля 200 млн. лв., каза Китанова.

Заради подготвяното си излизане на чужди пазари Aiko сменя и бранда си, който е с изцяло нова визия. Името вече няма да се изписва на кирилица , а на латиница. Сменени са и цветовете от жълт и  син на червен и бял. Смяната на жълтото е продиктувана от факта, че този цвят се смята за дискаунтъри и ако Aiko в началото е била насочена към ниския ценови сегмент, сега е сменила изцяло и тази концепция, посочи Василев. По думите му заложено е на червения цвят, защото носи повече динамика. Другата основна промяна в бранда е изчистеният графичен дизайн, който създава илюзия за отворен към света прозорец, обясни Василев.

Потребителското търсене на мебели през последните две години се е променило, показват анализите на Aiko. Потребителската кошница за мебели е намаляла с 8% от 2008 г. до сега. Увеличава се търсенето на по-евтини мебели заради кризата, като в същото време хората отлагат подмяната на мебелите си у дома да по-добри времена, посочи Василев.

Заради промяната на потребителското търсене Aiko е сменил и концепцията си за предлагане в магазините. Веригата вече предлага пълно интериорно решение за дома от А до Я, защото това търсят хората, обясни Василев. Предлагат се и повече допълнителни услуги като ушиване на пердета, следпродажбен сервиз, ремонт на мебелите и след изтичане на гаранционния срок, безплатна доставка до дома и монтиране на мебелите при закупуване на над определена сума.

Компанията пуска и нова услуга - промяна за лоялни клиенти. Клиентите ще имат възможност да натрупват оборот чрез покупките си и при достигане на определена сума да ползват процентни отстъпки при нови покупки. Програмата ще следи и регистрира не само стойностното изражение на осъществените покупки на даден клиент, но и ще създаде профил на клиента, с който да го подпомага при избора му на покупки за рождени дни например или други специални събития.

Влизането на "Икеа" в България ще даде тласък на развитието на мебелния пазар, смята Василев. Според него това няма да се отрази на продажбите на Aiko, защото "Икеа" има друга концепция, насочена по-скоро към типа кеш енд кери и направи си сам.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати