29 Март 2024 г. Петък

Как и защо сега арестуваха Младич

2011-05-26 18:57:33

Сръбските власти отдавна са знаели къде се укрива издирваният от Трибунала в Хага генерал Ратко Младич и само се е чакало да дойде моментът той да бъде арестуван. Това заяви сръбският експерт по сигурността Зоран Драгишич по телевизия Б92.

„Акцията не ме изненада, имайки предвид, че властта е изправена до стената. Натиск имаше и преди, но този път беше ясно, като имаме предвид всички политически обстоятелства, че Младич представлява голям проблем за управляващата коалиция. Беше ясно, че е 12 без 5 и тази работа трябва да приключи“, каза Драгишич. 

„Сърбия винаги го е смятала за народен герой, а сега, когато видя, че не може да отиде в Европа, тогава го предаде /на Хага/“, каза Мунира Субашич, председател на движението на майките от Сребреница и Жепа за босненско радио. 

„Той всъщност не е арестуван, само е предаден“, каза Субашич. 

Желко Комшич, член на колективното босненско президентство, подчерта, че е чакал тази новина от дълго време, но остава с впечатлението, че е избран подходящият момент за арестуването на Младич. 

Според него става дума за политическа търговия и всичко е било планирано. Той припомни, че неотдавна Сърбия получи сериозни критики от Брюксел, а след седмица главният прокурор на Трибунала в Хага Серж Брамерц ще представи доклада си за сътрудничеството от страна на Сърбия.

 

Комшич каза, че подобна беше ситуацията и при арестуването на Радован Караджич, когато на Сърбия й беше необходим арест, за да напредне в приближаването си към ЕС. 

„Всичко това говори, че през цялото време властите в Сърбия са знаели къде си намира Младич. Можели са да го арестуват, но не го направиха“, заключи Комшич и добави, че така е в модерната политика. 

„Не вярвахме, че това някога ще се случи. Не вярвахме, че ЕС ще успее да накара Сърбия да направи това“, каза Наташа Кандич, директор на сръбския фонд за хуманитарно право за босненско радио. 

Ратко Младич е арестуван в къща с жълта фасада в село Лазарево край сръбския град Зренянин. Акцията е проведена в 5,30 часа сутринта. Съседите твърдят, че операцията е протекла мълниеносно и те нито са чули, нито са видели нещо, съобщи РТС. 

Младич не е оказал съпротива при арестуването. Той не се е бил дегизирал, не е имал брада, много е остарял. 

Б 92 пише, че едната ръка на видимо остарелия Младич, който се е представял в Лазарево като Милорад Комадич, е почти неподвижна. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати