28 Март 2024 г. Четвъртък

Арестуваха Ратко Младич

2011-05-26 15:22:06

Най-издирваният от Трибунала в Хага обвиняем Ратко Младич беше арестуван преди обед, съобщи сръбският президент Борис Тадич на извънредна пресконференция.

Тадич съобщи още, че е в ход процесът на екстрадирането на генерала в Хага. 

Приключихме един тежък период от нашата история и махнахме петното от Сърбия и сръбския народ, независимо къде живеят, заяви Тадич.

Ратко Младич е бил арестуван в село Лазарево край град Зренянин, където се е укривал в къщата на свой роднина под името Милорад Комадич.

Военният лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич, издирван дълги години по обвинения в геноцид, който блокираше пътя на Сърбия към ЕС, е арестуван в Сърбия, каза приятел на семейството, цитиран от Ройтерс по-рано.

Той се намира в централата на Агенцията за сигурност и информация /в Белград/, каза източникът. Младич е бил арестуван в Сърбия.

Командващият силите на босненските сърби по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Младич е обвинен през 1995 г. в геноцид заради клането в Сребреница, когато бяха убити 8 000 мюсюлмани и продължилата 43 месеца обсада на Сараево.

Арестът му е бил извършен след получен сигнал, че Комадич има идентификационни белези като Ратко Младич, а и физически прилича на него.

 

Ратко Младич се издирва от края на 1996 г.

Арестуването на Младич е едно от условията Сърбия да получи статут на кандидат член на ЕС. В четвъртък на посещение в Белград е върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати