25 Април 2024 г. Четвъртък

Плевнелиев надскочи Борисов – по рейтинг

2011-05-26 15:16:51

Регионалният министър Росен Плевнелиев изпревари премиера Бойко Борисов по рейтинг. Това сочат данните на национално представително проучване на МБМД, проведено през май, съобщи социологът Мирослава Радева.

Плевнелиев е втори в Топ 10 на българските политици. Министърът има положителен рейтинг с 45% доверие и 43% недоверие. Първа в класацията по популярност е еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Премиерът остава трети и е с негативен рейтинг – той се ползва с доверието на 42% от българите, но 51 на сто не му вярват.

След него са вътрешният министър Цветан Цветанов, Меглена Кунева, президентът Георги Първанов, министърът на земеделието Мирослав Найденов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и министрите Николай Младенов и Свилен Нейков.

Борисов обаче остава фаворит за президент и има най-широката твърда подкрепа сред избирателите, за да поеме поста на държавен глава.

24,4% от гласоподавателите със сигурност биха дали своя вот за него на изборите през октомври.

 

Втора е Меглена Кунева с 15,4%. Твърдата подкрепа за нея расте – с 6% от декември до сега, дори и без да е обявила кандидатурата си и да е започнала кампания, отбеляза Радева. Според нея обществото търси алтернатива на управлението на ГЕРБ, но хората не знаят къде да я намерят.

Като кандидат на БСП Стефан Данаилов би получил твърдата подкрепа на 12,2% от запитаните. Лидерът на социалистите Сергей Станишев е след него с 9,6 на сто, а след него изненадващо се нарежда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с 4%.

Кандидатът на Атака Волен Сидеров би взел 3,6% от гласовете. Социолозите отбелязаха изрично, че изследването е правено преди "изцепките" на партийния лидер пред джамията в София.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски би взел 2,7 на сто. Кандидатите на десницата са на дъното – Светослав Малинов на ДСБ получава едва 1,7%, а на СДС Румен Христов – 1,2%.

"Кандидатите на сините не са атрактивни за хората, те не са популярни и им липсва харизма, която да привлече широка подкрепа", коментира социологът Мирослава Радева. Ситуацията й напомняла на издигането на кандидатурата на Неделчо Беронов на последните президентски избори.

53% от запитаните в изследването чистосърдечно си признават, че вътрешните избори на СДС и ДСБ за издигане на общ кандидат на Синята коалиция за президентската надпревара изобщо не ги интересуват. 

Ако Борисов и Кунева се изправят един срещу друг на втори тур на президентските избори, настоящият премиер печели убедително с 31,8% срещу 22,1% за бившия ни еврокомисар. Борисов би спечелил на балотаж и срещу ексминистъра на културата Стефан Данаилов.

Ако на втори тур обаче се явят Росен Плевнелиев и Кунева, резултатите им ще са почти еднакви – около 23%. Регионалният министър все пак би спечелил срещу Ламбо с 27,3% срещу 16,2%, ако битката на втори тур е между тях двамата.

Ако парламентарните избори бяха днес, управляващата партия ГЕРБ би получила 34,1% от гласовете. Коалиция за България е втора политическа сила с 14,5 на сто, ДПС е трета с 4,1 на сто, следвана от Синята коалиция с 3,6 на сто. Атака има 3,2%, а движение АБВ – 2,7%.

РЗС има едва 0,1% от гласовете. Мирослава Радева се оплака, че след като от агенцията оповестили данните от проучването, лидерът на партията Яне Янев се обадил в офиса на МБМД и директно им отправял заплахи.

На президентските избори през есента категорично са решили да гласуват 46% от избирателите. 15% нямат намерение да отидат до урните, а общо около 37% не са решили за кого и дали изобщо да гласуват.

Според Мирослава Радева няма условия за предсрочни избори – вариант, който наскоро допусна премиерът Борисов.

"Не виждам как ще бъдат предизвикани предсрочни избори", коментира социологът. По думите й с тези изказвания Борисов по-скоро "показва мускули".


Боят пред джамията в София, предизвикан от симпатизанти на партия Атака, вероятно ще има сплотяващ ефект върху партията, прогнозира тя.  Според нея подобен тип акции вероятно биха се харесали на екстремистко мислещите хора, например скинхедс. 

Случилото се пред „Баня Башъ“ обаче ще действа сплотяващо и на електората на ДПС, част от техните симпатизанти може да се почувстват заплашени, смята Радева. Според нея предстои трагичен резултат за Волен Сидеров на президентския вот. Партията му обаче имала шанс да влезе в следващия парламент. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати