27 Април 2024 г. Събота

Първанов: "3 в 1" не е добра комбинация

2011-05-26 15:11:11

България ще изгуби, ако има предсрочни парламентарни избори наесен, защото това означава, че действащото правителство трябва незабавно да се разпусне и да започнат консултации, задължителни по конституция.

При липса на резултат от преговорите ще трябва да се назначи служебно правителство. Подобен вариант няма да помогне за стабилността на държавата, а и един фрагментарен парламент само би задълбочил кризата.

Това е позицията на президента Георги Първанов по изказването на премиера Бойко Борисов, че сценарият за президентски, местни и предсрочни парламентарни избори е възможен.

"Искам да ви уверя, че аз бих изпълнил своя конституционен дълг – такова правителство ще има, но България ще загуби най-малко пет месеца до изборите, ще бъде без правителство със солиден парламентарен тил и без гаранция, че след изборите може да се направи едно действено мнозинство и работещо правителство, защото при един фрагментаризиран парламент нещата могат да отидат още на по-зле, което означава в условията на криза задълбочаване на тези процеси. Така че аз не мисля, че това е добрата перспектива за България", заяви президентът Първанов.

Президентът обясни, че нещата понякога не зависят от субективните ни желания, а от обективните процеси.

"Когато едно правителство разбере, че не може да управлява според неговите намерения и програма, и когато хората, гражданите, избирателите пък не искат да бъдат управлявани постарому, разбирате, че перифразирам една известна максима, то тогава нещата отиват към един подобен вариант", заяви Първанов.

 

Според Първанов, ако ГЕРБ не промени конфигурацията си на управление, е въпрос на време да се стигне до консултации. Но дали БСП като втора парламентарна сила ще успее да състави кабинет?

"Не очаквам някой друг да може да реализира кабинет и не би било реалистично да очаквам това", отбеляза президентът.

Президентът коментира и последените данни на социолозите, според които ГЕРБ отново са водеща политическа сила, с възможност за пълно мнозинство в следващия парламент.

Той обясни, че от 2001 г. е скептичен към предизборните проучвания. Тогава социолозите му предричаха 3-4 място в президентската надпревара.

"Нека не се базираме на социолози, когато говорим за управление и за по-сериозна политика", заяви Първанов.

Държавният глава участва в юбилейна сесия, посветена на 50 години от създаването на първия изчислителен център в България в БАН. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати