20 Април 2024 г. Събота

Правителството на Швейцария се отказа от АЕЦ

2011-05-26 06:04:42
Правителството на Швейцария реши в сряда страната да се раздели с ядрената енергия. Това обаче няма да стане незабавно със спиране на реактори, а с отказ да се строят нови или да се удължава животът на сегашните.

През март беше замразено обсъждането на предложенията за три нови АЕЦ с мотив, че след тежката ядрена авария във Фукушима се налага ревизия на мерките за сигурност.

В края на миналата седмица близо 20 000 души протестираха срещу ядрената енергия в Швейцария. Това бе най-голямата подобна демонстрация в страната от 80-те години насам, припомня "Ройтерс".

Решението на кабинета от сряда е да не се строят повече нови реактори. Така затварянето на ядрени мощности ще започне от 2019 г., когато изтича животът на най-старите реактори. Най-новите ще работят до 2034 г.

"Съществуващите ядрени централи ще бъдат закрити в края на оперативния им живот и няма да бъдат заменяни с нови", се казва в официалното съобщение.

Решението вероятно ще удовлетвори бизнеса, който предупреждаваше, че е прибързано страната веднага да се отказва от ядрена енергия, защото това ще доведе до по-високи цени на тока и ще повлияе негативно на производството.

Няма да са доволни обаче зелените и социалдемократите, които настояваха за по-ранно затваряне на реактори.

Интерес от нови мощности проявяваха швейцарските енергийни компании Axpo, Alpiq и BKW, които очакваха отговор на запитванията си към средата на 2012 г.

Швейцария има ключова роля в европейските енергийни пазари. Тя притежава 5 АЕЦ, произвеждащи 40% от електроенергията на алпийската държава. В същото време големият й водноелектрически сектор захранва съседите в години, когато язовирите са пълни, но пък не смогва да предотврати внос в сушави времена.

Съседна Германия ще гласува на 6 юни за това дали да се сложи край на ядрената енергетика. Прогнозите са, че страната ще реши до 10 години да затвори всичките си реактори.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати