25 Април 2024 г. Четвъртък

ЕС попари Русия за "Южен поток"

2011-05-26 05:25:01

В Брюксел се състоя презентация на проекта за газопровода „Южен поток”. В нея участваха министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, ръководителят на „Газпром” Алексей Миллер, генералният директор на компанията „Южен поток” Марсел Крамер, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, както и директорите на концерните „Ени” и BASF.

Цел на презентацията беше подробното представяне на проекта за бъдещото снабдяване на ЕС с газ, както и отговаряне на въпросите на европейските чиновници, депутати от Европарламента, представители на енергийни и инвестиционни компании, дипломати и журналисти.

Русия се надява ЕС да предостави статут на приоритетен проект за „Южен поток” в рамките на програмата на Трансевропейските транспортни мрежи, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко по време на презентацията на проекта в сградата на Европейската комисия в Брюксел.

„Очевидно е, че Русия като доставчик и Европа като потребител на енергоресурси са крайно заинтересовани от ефективна, надеждна и диверсифицирана система за транспортиране и доставяне на газ. Жизнено важно е доставките да не зависят от единствен маршрут за транспортиране”, коментира Шматко.
Руският министър подчерта, че Русия и ЕС „със съвместни усилия постигнаха огромен напредък в първия етап на диверсификация”.

 

Според Шматко след като проектът „Северен поток” справедливо е бил приет за приоритетен от ЕС, същите критерии трябва да бъдат приложени и при разглеждането на „Южен поток”. Русия и ЕС може да подпишат споразумение за газопровода „Южен поток”. Конкретни договорености може да бъдат постигнати през есента, съобщи руският министър на енергетиката Сергей Шматко.

 

„Предложихме да бъде подписано споразумение, което ще позволи да бъдат реализирани мащабни инфраструктурни магистрални проекти, отчитайки техните особености. Договорихме се скоро да започнат консултации, а конкретни резултати може да има през есента”, каза Шматко по време на презентацията на проекта „Южен поток” в Европейската комисия.

„Днес потвърдихме намерението си за създаването на съвместен консултативен газов съвет, който ще се занимава с изработването на единни подходи и анализ на ситуацията на газовия пазар в Европа”, каза още Шматко.

Проектът „Южен поток” няма проблеми с финансирането, тъй като има стопроцентова гаранция за обемите за тръбопровода и дългосрочни договорености за реализиране на доставките, съобщи в сряда председателят на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.

„Няма и няма да има никакви проблеми с финансирането на проекта „Южен поток”. Имаме 100 % гаранция за запълването на тръбата и уговорки за дългосрочни договори”, заяви Милер.

„Южен поток” е търговски проект. Нямаме нужда от субсидии, а просто от признание като един от проектите на ЕС за доставка на газ”, заяви днес генералният директор на компанията „Южен поток”Вие не сте ни приоритет”. Той отказа да даде поръчителството на ЕК за проекта, чиято цел според него е политическа.

Йотингер разкритикува и монопола на компанията „Газпром” върху износа на природен газ от Русия.
„Иска ми се да преминем към свят без бариери и граници, в който експортните монополи да бъдат изключени”, заяви Йотингер в хода на презентация на проекта за тръбопровода „Южен поток” в Брюксел.
Европейската комисия няма да въвежда неоправдани ограничения пред газопровода „Южен поток”, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Няма да измисляме никакви бюрократични пречки и неоправдани ограничения. Ще бъдем честни партньори”, каза Йотингер по време на презентацията на проекта „Южен поток” в Брюксел.
По „Южен поток” се предвижда да се доставя руски природен газ за Европа през Черно море, в обем 30-63 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството трябва да започне през 2013 година, а тръбопроводът да бъде пуснат в експлоатация през 2015 година, съобщи агенция "Фокус".

Морският участък ще бъде с дължина 900 км от Русия до Варна. За сухопътния участък са предвидени два маршрута – от България и Гърция към Италия и от България през Сърбия, Унгария, Словения до Австрия. Планира се и изграждането на няколко разклонения. Проектът е разглеждан като конкурентен на фаворизирания от ЕС и ЕК тръбопровод "Набуко", предвиждащ доставянето на природен газ за Европа от Централна Азия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати