28 Март 2024 г. Четвъртък

Всички скочиха срещу "Атака"

2011-05-25 15:03:16

Всички парламентарни сили осъдиха петъчните действия на представителите на „Атака” пред софийската джамия.

Партиите поискаха прокуратурата да проведе разследване и да изправи пред съда провокаторите, предизвикали сблъсъците.

„Премиерът да изрита Атака от властта”, призова заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Представителите на ДПС призоваха министър-председателя Бойко Борисов да се разграничи от поведението на атакистите.

„Атака" е във властта и Волен Сидеров от тази трибуна е основният фронтмен на днешното управление”. Подценяването на опасността е най-голямата провокация за етническия мир", подчерта още Местан.

Той настоя главният прокурор да проведе разследване, включително ако това значи снемане на имунитета на депутати от „Атака”. ДПС се закани, ако молбата им остане без отговор, че ще се обърне към ЕС, НАТО, ООН и ще заяви, че в България нападат, бият и палят.

„Атака провокира религиозен и етнически сблъсък”, обяви и съпредседателят на „Синята Коалиция” Иван Костов.

Това е провокация срещу сигурността на страната, в днешния толкова сложен от гледна точка на напрежението свят, подчерта Костов.

Според него на провокацията трябва да отговорят политиците и българските институции. За това сините предлагат да бъдат освободени от ръководни позиции във вътрешната комисия на парламента и тази за контрол на ДАНС всички депутати на „Атака”, които са участвали в петъчните протести.

„Хора, които посягат на сигурността на страната, не могат да представляват в тези органи”, категоричен беше Костов. Прокуратурата да изправи пред съда провокаторите, призова още той.

Според лидера на ДСБ отговорност за резултата от протеста носят кметът на София Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветан Цветанов, които не са реагирали адекватно в създалата се ситуация и не се прекратила протеста пред джамията.

На премиера и управляващите от ГЕРБ Костов зададе въпроса кой ще носи отговорност, ако допуснем друга страна да се меси във вътрешните работи на България?

Костов визираше Турция и изказване на турския премиер Ердоган по въпроса. „Кой ще носи отговорност, ако ескалират етническата и религиозната нетолерантност?”, попита още той.

„ГЕРБ не управлява в коалиционен съюз с „Атака”, отвърнаха на критиките управляващите.

Заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Анастас Анастасов обяви от трибуната, че „Синята коалиция” и „Коалиция за България” използват случая, за да поизлъскат западналия си рейтинг.

А ДПС и „Атака” се опитвали да мобилизират своите избиратели за изборите. „ГЕРБ няма да позволи да бъде ползван за параван за изборите”, коментира Анастасов.

Сделка с „Атака” не е имало, няма и няма да има”, подчерта Анастасов. „Не подкрепихме декларациите за арменския геноцид и отпадането на новините на турски език по националната телевизия”, припомни юристът от ГЕРБ.

„Колеги от „Атака”, винаги сме били благодарни за подкрепата ви. Но този път мисля, че преминахте границата. Този път не е нашият. Ако за „Атака” е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират на демократичните принципи и толерантност, ние ще продължим сами. България се нуждае от достойнство, честност и морал”, каза още заместник-председателят на парламента.

След като лидерът на „Атака” взе думата, част от депутатите на левицата демонстративно напуснаха залата. На Иван Костов Волен Сидеров отговори, че въобще не държи на мястото си в парламентарната комисия за ДАНС. Подчерта, че сините се възползват от случая, за да прокарат свои хора на позиции в парламента.

Лидерът на „Атака“ беше категоричен, че сблъсъците били провокирани от хора, които били „поставени пред джамията“.

„Имаме и видеокадри, в които ясно се вижда, че те нападат нас“, заяви Сидеров и призова прокуратурата да установи виновните за деянието.

 

„Иначе всичко друго ми намирисва на комунизъм. А да бъде забранена (партия „Атака“ – бел. ред.), тези призиви да бъдат извадени членовете на „Атака“ от комисиите. На какво законово основание, г-н Костов, г-н Местан?“, попита Сидеров, който допълни, че от турското посолство плащат на мюфтийството да води ислямистка пропаганда.

Левицата поиска от своя страна наказателна отговорност за участниците в петъчните изстъпления, както и политическа отговорност за инициаторите на този тип поведение.

„Проекцията на подобно поведение е насочена към изборите. Това поведение до голяма степен е рожба на езика на омразата и посочването на врагове, които присъстваха в езика на ГЕРБ и на министър-председателя. Отговорността трябва да търсим както при „Атака“, така и при ГЕРБ“, заяви Ангел Найденов от БСП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати