29 Март 2024 г. Петък

За трима атакисти чашата преля

2011-05-25 14:40:33

Трима депутати от „Атака“ обявиха, че напускат парламентарната група на Волен Сидеров.

Депутатите Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев декларираха, че се оттеглят от парламентарната група на „Атака“.

С действията си те се разграничиха от поведението на партията от последните седмици, които били недопустими за цивилизования свят.

Тримата обясниха, че напускането на групата е дълго обмисляно решение. "Не емоцията, чашата преля", обясни Валентин Николов.

Той заяви, че са недопустими акциите на „Атака", на които обществото стана свидетел на Великден, случая с Атонския манастир, станалото в Батак и скандала с посланика на САЩ.

„За нас това са недопустими действия, има си цивилизовани начини, така че да не се правят такива екстремистки действия”, аргументира решението си депутатът.

Според Николов „черешката на тортата" били кървавите сблъсъци пред софийската джамия "Баня Баши". Той бе категоричен, че той и колегите му Гумнеров и Пейчев не са били уведомени за митинга пред “Баня Баши”, макар че дори да са били уведомени, е нямало да присъстват.

„Това, което се случи в последните седмици, води до лумпенизация на национализма като идея, коментира Кирил Гумнеров. Според него радикализацията на "Атака" е опит партията да си върне рейтинга, но по думите му това води до укрепване на позициите на ДПС.

Гумнеров смята, че действията на "Атака" от последната седмица са опит и за "извиване на ръце" на правителството.

Огнян Пейчев пък обясни, че не може да понесе да бъде взривен етническият мир в страната.

„Съученик съм с Волен Сидеров от първи клас, но явно не съм го познавал достатъчно“, добави той.

Тримата декларираха, че стават независими депутати. Те коментираха още, че не желаят да се свързват с организация, която заплашва етническия мир в страната.

 

И тримата депутати обявиха, че очакват ответни удари срещу тях, да се „излее помия“, но и те нямало да стоят със скръстени ръце. Народните представители обявиха, че ще гласуват по съвест и няма да се „врекат в любов“ на някоя партия.

Имената на тримата депутати се спрягаха, че напускат парламентарната група на „Атака“ още в началото на март, когато излезе информацията за подписване на гаранция в размер на 150 хиляди евро, с което подкрепят верността си към партия „Атака“.

Тогава така и не стана ясно дали има подписвани такива документи, а Волен Сидеров отрече информацията.

Групата на „Атака” веднъж вече се сви в началото на декември миналата година. Тогава Камен Петков напусна колегите си и предпочете да остане независим депутат заради безусловната подкрепа на „Атака“ към ГЕРБ.

Така тогава от 21 верните на Волен Сидеров намаляха с един.

След днешното решение на Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев групата на Сидеров се стопява от 20 на 17 души

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати