20 Април 2024 г. Събота

"Крайслер" се издължи на САЩ и Канада шест години предсрочно

2011-05-25 05:56:32
Американският производител на автомобили "Крайслер груп" върна шест години по-рано от крайния срок парите, който му бяха дадени от правителствата на САЩ и Канада, за да се преструктурира и да преодолее финансовата криза. Това беше съобщено на официална церемония късно снощи българско време.
 
Компанията е върнала дължимите 5.1 млрд. долара по заема и още 1.8 млрд. лихви и други такси. Това стана възможно, след като "Крайслер" рефинансира кредита си на капиталовите пазари и ще спестява по 300 млн. долара годишно, заради по-изгодните условия по новите заеми. Така за шест години върнатите средства ще са с 1.8 млрд. долара по-малко. 
 
Общо през 2009 година американският производител получи финансова помощ от 12.5 млрд. долара. С днешната транзакция върнатите пари са 10.6 млрд. долара, като правителството на САЩ притежава и 6.6% от акциите на "Крайслер".
 
Според президента на САЩ Барак Обама връщането на парите на американските данъкоплатци е знаково събитие, което ще бъде оценено от хората, милеещи за американската автомобилна индустрия. Обама припомни, че това се случва шест години преди крайния срок и едва две след отпускането на средствата, което ще позволи на компанията да продължи да се развива.
 
"Решението да се подкрепи американската автомобилна индустрия беше тежко, но аз нито за миг не мислех да откажа подкрепа на работниците и тази култова американска марка", каза още Обама. "Казах на ръководството на "Крайслер" и акционерите в компанията, че ще предприемем трудни стъпки, за да направи компанията по-конкурентно способна, като Америка ще застане зад тях и така и направихме", продължи с хвалбите американският президент, който явно вече сериозно се подготвя за следващите избори.
 
Вестник "Детройт нюз" обаче отбелязва, че "Крайслер" няма да може да се възстанови напълно без инвестиция от поне 1.9 млрд. долара. Очаква се парите за нея да бъдат осигурени чрез публично предлагане на акции и продажбата на държавния дял в компанията. Прогнозите са, че това ще стане в края на тази или началото на следващата година.
 
Главният изпълнителен директор на "Крайслер" Серджо Марчионе, който е и шеф на компанията партньор "Фиат", също изрази задоволство, че обещанието, парите на данъкоплатците да бъдат върнати, е спазено. В специално обръщение, той посочва, че правителствените заеми са дали на хората в компанията втори шанс да покажат какво могат и цялото ръководство е благодарно на всички, помогнали "Крайслер груп" да се утвърди отново като силен и надежден производител на автомобили.
 
"Връщнето на заемите, заедно с постигнатите договорености за инвестиции са още една стъпка чрез която "Крайслер" се утвърждава като конкурентен фактор сред автомобилните компании, посочва Марчионе.
 
Президентът на съюза на работещите в автомобилната индустрия Боб Кинг също благодари на правителствата за подкрепата. Той посочи, че запазването на работни места в производството на коли не се е отразило само на семействата на работниците, но и на милиони хора, свързани с компаниите в сектора, като доставчици, търговци и т.н.
 
За две години под ръководството на Марчионе "Крайслер" обнови моделната си линия, припомня "Детройт нюз". Изданието посочва, че в модернизирането на производствените мощности са инвестирани 3 млрд. долара и са били наети 6000 работници.
 
В същото време "Фиат" се завърна на пазара в САЩ след отсъствие от 28 години. "Крайслер" вече може да се похвали и с първи отчетен период, през който е на печалба. За първите три месеца на годината компанията е на плюс със 116 млн. долара.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати