20 Април 2024 г. Събота

Гърция обяви, че ще спре да плаща, ако не получи поредния транш от ЕС

2011-05-24 14:43:46
Атина няма да може да изпълнява финансовите си задължения, ако не получи поредния транш от 12 милиарда евро от кредитната програма на обща сума 110 милиарда евро, заяви гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину в телевизионно интервю, цитирано от ИТАР-ТАСС. Международният валутен фонд също е съобщил, че няма да отпуска средства на Гърция, ако през 2012 г. не бъде осигурено финансирането на Атина от Европейския съюз.
 
"МВФ съвсем ясно даде да се разбере, че няма да може да преведе пари, ако не получи гаранции, че през следващата година, ако се наложи, Гърция ще има финансовата подкрепа на европейците", каза министърът. Той поясни, че ако страната не получи следващия транш от кредитната програма, ще прекрати плащанията.
 
Георгиос Папаконстантину  предупреди, че заплатите и пенсиите няма да се изплащат, а всички държавни разходи ще бъдат спрени.
 
Интервюто бе дадено след заседание на гръцкото правителство вчера, на което бе обсъдена в общи линии средносрочната икономическа програма за периода 2012 - 2015 г., предвиждаща икономии от 26 милиарда евро и програма за приватизация, която да донесе на хазната около 50 милиарда евро. Подробностите по тези програми не бяха обявени.
 
На правителственото заседание гръцкият премиер Георгиос Папандреу потвърди решимостта на кабинета да продължи с програмата за финансова консолидация, като вземе допълнителни мерки за намаляване на разходите с над 6 милиарда евро, за да постигне целта за 2011 г. за бюджетен дефицит от 7.5%. Подробности мерките и средносрочната бюджетна програма на кабинета, целящи да сведат дефицита до близо един процент от БВП до 2015 г., ще бъдат огласени, след като приключи сегашният преглед на изпълнението на програмата от ЕС, ЕЦБ и МВФ и след консултации с другите политически партии.
 
"Битката за спасяването на страната продължава и никое малодушие не може да бъде простено в изпълнението на този патриотичен дълг", каза пред министрите премиерът.
"Избегнахме заплахата от банкрут на страната и поставихме страната на пътя на модернизацията и растежа. Отстъпването назад не е разрешено, имаме дълг към страната и гръцкия народ да осигурим нашата бъдеща посока", добави Папандреу.
 
Ще се приватизират емблематични предприятия
Гръцкият кабинет реши незабавно да пристъпи към продажба на държавните дялове в няколко големи предприятия в рамките на усилията на Гърция да се справи с финансовата криза. Министрите са решили да приватизират телекомуникационната компания ОТЕ, Пощенска банка, пристанищата в Солун и Атина и водоснабдителната компания в Солун.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати