25 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов раздаде ордени и заговори за патриотизъм

2011-05-24 08:49:25

Президентът Георги Първанов връчи почетни знаци за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май.

"Бих искал най-сърдечно да ви честитя този ярък, забележителен празник. Днес е един много добър знак, че този празник започва с един знак на дълбоко уважение към българските читалища", каза той след награждаването.

"Ако тръгнем от историята насам, няма как да не подчертаем на тази тържествена церемония, че българското възраждане го има. Успехът на възраждането на българската национална съпротива го има заради училището, църквата и читалището. 

Нашето национално освобождение е неразривно свързано с българското читалище. Не може да си представим духовното и дори политическо развитие на Раковски, Каравелов, Ботев и Левски без онова, което са черпили като духовна сила от българските читалища", каза още Георги Първанов.

"Както тогава, така и сега, българското читалище е един невероятен източник на родолюбие – на патриотизъм, който не отрича различията", каза президентът.

"Силата на нашата култура е в това, че тя обединява всички ни със своите различия. Така единни в разнообразието, ние ставаме по-мощни, задържаме онова високо ниво, което сме наследили от времето на нашите предци.

Този ден има много неща, които можем да си кажем. И ние сме дали нещо на света и онова, което знаем за тези наши най-изявени творци, идва да покаже точно това. Българската култура има не само своята богата древна история, но тя има своето значимо настояще и днес, представено чрез тези творци – една огромна армия", каза държавният глава.

"Едва ли някои може да оспори днес, че това са нашите най-добри дипломати. Впрочем, те не ни останаха и други. Но това е друга тема", посочи още Георги Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати