27 Април 2024 г. Събота

Шестили залесяват столичните улици

2011-05-23 06:04:47
Един от най-широкоразпространените видове явор – шестилът, влиза като нов вид дърво, което се засажда по столичните булеварди, съобщиха за БТА от дирекция "Зелена система" на Столичната община. 

Характерни за този дървесен вид са кълбовидната корона, както и длановидните листа, дълги 10-20 см. Шестилови дървета се засаждат по столичния булевард "Васил Левски", където преди време бяха премахнати тополови дървета, както и по улица "Добри Войников". 

Няма спор обаче, че характерен и емблематичен дървесен вид за София, е кестенът. Иначе в града се срещат и много ясени, липи, тополи, брези и дъбови дървета. Това е и причината през тази година там, където се подменят стари дървета, да се залага на познатите видове. 

Нови липи ще има по бул. "Константин Величков", ул. "Ат. Узунов", бул. "Тодор Александров", както и по бул. "Христо Ботев". Чинари ще ограждат от двете страни булевардите "Габрово" и "Скопие", а ясенови дървета са засадени по ул. "Арх. Й. Миланов".

Най-екзотичните дървета, засаждани през последните години в София, са от вида "Пауловния". Те бяха засадени в зелената ивица на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между "Орлов мост" и Националния стадион. 

Пауловнията е вид, характерен за Китай, и за първи път е описана в средата на 19 век от холандския ботаник Филип Франц фон Зиболд, който заради оказаната помощ при организирането на ботаническата му експедиция, кръщава дървото на съпругата на краля на Нидерландия и дъщеря на руския император Павел Първи, - Анна Павловна. 

Дървесината на пауловниевото дърво е лека и мека, характерно за него е бързият растеж и адаптирането му в градска среда в страни с мек климат. 

В списъка на регистъра на защитените природни обекти има и вековни дървета на територията на София. Най-типичното вековно дърво е летният дъб, като само в един район на София – кв. "Лозенец", по време на изпълнение на проект за опазване на вековните дървета са преброени 28 такива. 

Вековни дървета има и от други видове дъб – зимен, цер и благун. Вековни дървета има и от видовете бряст, бадем, чинар, както и мамонтово дърво, което расте в град Банкя. 

Мамонтовото дърво се причислява към дърветата, които достигат най-голяма височина. Другият вид са евкалиптите. 

Данни сочат, че в Софийско има общо 75 вековни дървета. Най-старото вековно дърво е петвековният Славейков дъб на бул. "Свети Наум" в Лозенец, а с най-голяма обиколка е летният дъб край езерото "Ариана" – близо 500 см.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати