20 Април 2024 г. Събота

Облакът от Гримсвотн пътува към Европа

2011-05-23 05:53:18

Очаква се облакът от пепел от изригналия исландски вулкан Гримсвотн да достигне Шотландия във вторник, а в четвъртък – Франция и Испания, съобщи европейската организация за сигурност на въздушния транспорт Евроконтрол.

По-рано днес Исландия затвори въздушното си пространство, а основното международно летище спря работа, но властите уверяваха, че облакът пепел няма да се отрази на трафика на Стария континент.

За днес и утре не е предвидено затваряне на въздушно пространство в Европа, с изключение на вече обявеното в Исландия.

 

Авиокомпаниите обаче са предупредени, че пепелта може да достигне западната част на континента, ако изригването продължи със същата интензивност.

Педупреждението се базира на най-новите петдневни метеорологични прогнози, но трябва да бъде приемано предпазливо заради несигурността в поведението на вулкана, отбелязва Ройтерс.

Гримсвотн подхрани опасенията от кризисна ситуация, подобна на тази от миналата година, когато изригването на вулкана Ейяфятлайокутл блокира въздушния трафик и доведе до транспортен хаос в Европа.

Великобритания дори обмисля да изпрати в Исландия специализиран самолет за мониторинг на концентрацията на пепел във въздуха.

Активността на Гримсвотн изглежда намалява бързо и пепелта, която достигна 20 километра в началото на изригването, вече се издига на 10-15 километра. Все пак е трудно да се направи прогноза как ще се развие обстановката до 24 часа.

Това е най-мощното изригване на Гримсвьотн от един век насам. Вулканът е най-активният в Исландия, като между 1992 и 2004 г. е изригвал девет пъти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати