25 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов крои планове да се връща в БСП веднага след края на мандата

2011-05-22 09:15:20
Държавният глава Георги Първанов вероятно ще възстанови членството си в БСП веднага след изтичането на мандата му. Това съобщиха в петък пред Mediapool близки до президента партийни функционери.

Според тях това ще се случи, независимо, че Първанов е отричал категорично подобни планове. Причината е, че дълго замисляният политически проект на президента АБВ (какъвто Първанов също категорично отричаше в продължение на две-три години) се оказа ялов. Към момента няма никакви перспективи АБВ да се развие като стабилна лява алтернатива, която да погълне БСП.

"Трудно е да се привлече ляв електорат от БСП”Задайте ми този въпрос на 23 януари следващата година". 

В подкрепа на аргументите за подновяване на партийното членство били и интензивните обиколки на Първанов в страната. Той посещава различни общини под претекст, че отчита втория си мандат. “Водещото са неформалните разговори, той трябва да прецени кой застава зад него”, разказаха запознати.

Срещите на президента показвали, че уж всички кметове гласно или негласно застават зад него, но никой от тях не би се отказал от политическата си принадлежност. Според анализаторите тези реакции можело да се дължат на институционалния рейтинг на държавния глава. “Не се знае каква на практика е реалната подкрепа за Първанов – сега му казват, че са с него, но стане ли дума за нов проект, резервираните са повече от ентусиастите”, смятат някои от учредителите на АБВ.

Именно поради тази причина държавният глава смятал в края на януари следващата година, когато официално ще сдаде поста на новоизбрания президент, да възобнови веднага членството си в БСП. Според запознати с плана, Първанов щял да подаде документи в ОПО БСП - "Овча Купел".

Пред Mediapool ръководителят на партийната организация Борислав Борисов заяви, че няма пречка да приеме Първанов, ако той изяви желание. “Не са се свързвали с мен досега, но ако след изтичането на мандата му направи волеизлияние, че иска да бъде отново член на социалистическата партия, ще го приемем още на първото си заседание”, заяви Борисов.

Според близки да Първанов той няма никакви намерения да изостави политическата си кариера и намерението му е да се заяви като евентуален министър-председател на следващо правителство. Според източници от левицата първоначалната идея е била да бъде издигнат за премиер от широка коалиция, формирана около АБВ, на която Първанов е неформален лидер ("плеймекър" според собственото му определение). 

Провалът на този план може да върне Първанов в БСП, където той да атакува лидерството на Станишев и да се върне в председателския кабинет на "Позитано", откъдето преди 10 години тръгна към президентския кабинет на "Дондуков"След като си бил държавен глава не може да бъдеш партиен функционер”Аз депутат? Моля ви, не ме подценявайте”.

“Неговото връщане има само една цел – октомври 2012 година Георги Първанов да бъде председател на БСП”, обясниха запознатите с плановете на президента. “После той ще подготви партията за следващите парламентарни избори, а програмата му максимум е да стане министър-председател”, добавиха функционерите на затихващата “Алтернатива за Българско Възраждане”.

Този план обаче има един съществен пропуск, смятат поддръжниците на настоящия лидер на партията Станишев. Според устава на БСП за председател може да бъде избран само член на Националния съвет на формацията, а партийното израстване до широкото ръководство става за две години.

Това не може да бъде тема, според обкръжението на Първанов, тъй като е напуснал поста заради народната воля да стане президент. Въпреки, че в устава на БСП няма понятие като “замразяване на членството”, юристи от президентския лагер са на мнение, че такава хипотеза ще проработи.

Пред Mediapool настоящият лидер на социалистите Сергей Станишев отказа да коментира такъв възможен сценарий. “Не ме вкарвайте в такива хипотези”, заяви бившият премиер. “А иначе, ако президентът наистина има намерения за връщане в партията, те са напълно логични. Дори когато спечели изборите и замрази членството си в БСП той даде знак, че сърцето му остава от ляво”, добави Станишев. 
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати