Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 4
Начало arrow Политика arrow Първанов крои планове да се връща в БСП веднага след края на мандата

Първанов крои планове да се връща в БСП веднага след края на мандата

  Print E-mail
2011-05-22 09:15:20
източник: actualno.com

Държавният глава Георги Първанов вероятно ще възстанови членството си в БСП веднага след изтичането на мандата му. Това съобщиха в петък пред Mediapool близки до президента партийни функционери.

Според тях това ще се случи, независимо, че Първанов е отричал категорично подобни планове. Причината е, че дълго замисляният политически проект на президента АБВ (какъвто Първанов също категорично отричаше в продължение на две-три години) се оказа ялов. Към момента няма никакви перспективи АБВ да се развие като стабилна лява алтернатива, която да погълне БСП.

"Трудно е да се привлече ляв електорат от БСП”Задайте ми този въпрос на 23 януари следващата година". 

В подкрепа на аргументите за подновяване на партийното членство били и интензивните обиколки на Първанов в страната. Той посещава различни общини под претекст, че отчита втория си мандат. “Водещото са неформалните разговори, той трябва да прецени кой застава зад него”, разказаха запознати.

Срещите на президента показвали, че уж всички кметове гласно или негласно застават зад него, но никой от тях не би се отказал от политическата си принадлежност. Според анализаторите тези реакции можело да се дължат на институционалния рейтинг на държавния глава. “Не се знае каква на практика е реалната подкрепа за Първанов – сега му казват, че са с него, но стане ли дума за нов проект, резервираните са повече от ентусиастите”, смятат някои от учредителите на АБВ.

Именно поради тази причина държавният глава смятал в края на януари следващата година, когато официално ще сдаде поста на новоизбрания президент, да възобнови веднага членството си в БСП. Според запознати с плана, Първанов щял да подаде документи в ОПО БСП - "Овча Купел".

Пред Mediapool ръководителят на партийната организация Борислав Борисов заяви, че няма пречка да приеме Първанов, ако той изяви желание. “Не са се свързвали с мен досега, но ако след изтичането на мандата му направи волеизлияние, че иска да бъде отново член на социалистическата партия, ще го приемем още на първото си заседание”, заяви Борисов.

Според близки да Първанов той няма никакви намерения да изостави политическата си кариера и намерението му е да се заяви като евентуален министър-председател на следващо правителство. Според източници от левицата първоначалната идея е била да бъде издигнат за премиер от широка коалиция, формирана около АБВ, на която Първанов е неформален лидер ("плеймекър" според собственото му определение). 

Провалът на този план може да върне Първанов в БСП, където той да атакува лидерството на Станишев и да се върне в председателския кабинет на "Позитано", откъдето преди 10 години тръгна към президентския кабинет на "Дондуков"След като си бил държавен глава не може да бъдеш партиен функционер”Аз депутат? Моля ви, не ме подценявайте”.

“Неговото връщане има само една цел – октомври 2012 година Георги Първанов да бъде председател на БСП”, обясниха запознатите с плановете на президента. “После той ще подготви партията за следващите парламентарни избори, а програмата му максимум е да стане министър-председател”, добавиха функционерите на затихващата “Алтернатива за Българско Възраждане”.

Този план обаче има един съществен пропуск, смятат поддръжниците на настоящия лидер на партията Станишев. Според устава на БСП за председател може да бъде избран само член на Националния съвет на формацията, а партийното израстване до широкото ръководство става за две години.

Това не може да бъде тема, според обкръжението на Първанов, тъй като е напуснал поста заради народната воля да стане президент. Въпреки, че в устава на БСП няма понятие като “замразяване на членството”, юристи от президентския лагер са на мнение, че такава хипотеза ще проработи.

Пред Mediapool настоящият лидер на социалистите Сергей Станишев отказа да коментира такъв възможен сценарий. “Не ме вкарвайте в такива хипотези”, заяви бившият премиер. “А иначе, ако президентът наистина има намерения за връщане в партията, те са напълно логични. Дори когато спечели изборите и замрази членството си в БСП той даде знак, че сърцето му остава от ляво”, добави Станишев. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?